Els passos a seguir per portar a terme la matriculació d'un estudiant a una escola o institut públic

S'ha de tenir molt present que abans s'ha de fer obligatòriament la preinscripció abans del 4 d'abril, i posteriorment es formalitza la matrícula entre el 12 i 16 de juny

Escola bressol La Casona de Terrassa | María Belmez - ACN

Els passos a seguir per tal de matricular un fill o una filla a un centre d'estudis públic, no sempre està del tot clar. Per això, us portem uns consells per portar a terme aquest procés, recollits a 'Nació Digital'. De fet avui mateix s'obre el procés de preinscripció escolar, tràmit administratiu imprescindible per poder matricular posteriorment l'alumne. Els següents passos s'apliquen d'igual manera a aquells estudiants que es canviïn d'escola o institut i hi entrin per primera vegada.

1. Com funciona el sistema de preinscripció. Els pares o tutors legals dels alumnes que es matriculen per primera vegada o volen canviar de centre d'estudis, han d'omplir una llista en què poden marcar fins a deu centres. Hi ha el mite que si marques un sol centre, Ensenyament assigna automàticament aquest. En canvi, és «molt aconsellable» marcar com a mínim tres o quatre opcions, segons ha afirmat la conselleria, que desmenteix aquest mite.


2. Com i on s'ha de fer la preinscripció. S'ha d'omplir un formulari que es pot recollir a qualsevol escola pública gratuïtament, tot i que hi ha municipis que no en tenen. Després, es pot entregar ja omplert a qualsevol centre abans del 4 d'abril, preferiblement el que s'ha posat en primera opció.


 

3. Quins criteris atorguen més punts. Les preferències de cada sol·licitud es donen en funció d'uns punts, de forma que les sol·licituds amb una puntuació més alta, tenen més possibilitats d'entrar al centre marcat en primera opció. Si el nen té un familiar treballant al centre sol·licitat, obté 40 punts; si la família viu molt a prop de l'escola, obté 30; si el pare o la mare treballa prop del centre, n'aconsegueix 20 i si viuen al mateix municipi però fora de l'àrea educativa, 10.


D'altra banda, es poden sumar punts si es compleixen els següents casos: si la família rep una ajuda per renda mínima d'inserció, o si el nen, o bé un familiar de primer grau d'aquest, té una discapacitat superior al 33%, aconsegueixen 10 punts extres.


4. Què es pot fer si no s'obté l'escola desitjada. Com a novetat d'enguany, si no s'accedeix a la primera opció, la família tindrà encara possibilitats de fer-ho en una segona o tercera, ja que resta en llista d'espera als centres assenyalats com a preferents, un cop és assignat una de les últimes opcions. Per això és imprescindible marcar més d'una opció a la preinscripció.


5. Quan es fa la matriculació definitiva. Després que es publiqui l'assignació dels alumnes el 2 de juny, la matrícula es realitza entre el 12 i el 16 de juny. Tot i això, un cop feta la matrícula encara opten a obtenir una de les primeres preferències, en cas de no haver-la obtingut el 2 de juny. D'aquesta forma tenen fins al setembre per a poder aconseguir l'opció desitjada.


6. Què passa si els pares fan trampes. Enguany hi ha mesures que intentaran controlar més el tema dels fraus. Si Ensenyament detecta irregularitats en la documentació que hagin entregat, les sol·licituds perdran els punts obtinguts.


Comentaris

envia el comentari