IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Els passos que has de seguir si vols ser donant de medul·la

Pablo Ráez va dur a terme una commovedora campanya per conscienciar de l'important que és fer-se donant

Pablo Ráez en una de les seves publicacions per conscienciar sobre la donació de medul·la. | Twitter

Donar medul·la òssia pot salvar moltes vides, i així ho comunicava Pablo Ráez en els seus missatges motivadors, abans de la seva mort aquest cap de setmana després d'una àrdua lluita contra la leucèmia. En la seva memòria, moltes persones han pensat a fer-se donants per poder ajudar molts altres afectats per aquesta malaltia. Per donar medul·la cal seguir aquests passos:

Informar-se: convertir-se en donant significa estar disposat a donar cèl·lules mare de la sang quan un pacient compatible les necessiti. És un compromís important, pel qual és millor estar ben informat de tots els aspectes de la donació. En centres com la Fundació Josep Carreras poden respondre a qualsevol dubte que ens sorgeixi, i a la seva pàgina web pot trobar-se la Guia del donant de medul·la. Les primeres condicions són tenir entre 18 i 55 anys i no patir cap malaltia greu. Quan estiguem segurs que volem convertir-nos en donants, cal procedir a llegir i emplenar el document de consentimient informat i el registre.

 Buscar el lloc: la pàgina web de la Fundació Josep Carreras disposa d'un mapa interactiu per trobar el centre de donació més pròxim perquè el procés es faci amb la màxima comoditat.

Mostra de sang: després de contactar amb el centre de donació més proper, donaran cita per treure una mostra de sang. Una vegada fet aquest pas, i després d'haver signat el consentiment, s'entrarà en el registre de donants de medul·la òssia (REDMO), que registra els donants a escala mundial.

Esperar a ser compatible: les probabilitats de tenir compatibilitat amb un malalt de leucèmia són baixes, per la qual cosa si es troba una correspondència amb un pacient, el centre et cridarà per fer una extracció de sang medul·lar, que es fa amb anestèsia epidural o general. Un pas que pot ser clau per salvar una vida.


Comentaris

envia el comentari