IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Els pobles rurals de Catalunya perden fins a un 5% de la seva població en els últims anys

El 60% dels pobles petits han perdut habitants entre el 2008 i el 2015

Sis de cada deu pobles catalans han perdut població durant els anys de crisis. | Cedida

Un de cada deu pobles de menys de 1.000 habitants de Catalunya ha perdut gran part de la seva població durant els anys de crisi, més concretament del 2008 al 2015. Segons les dades de l'Idescat, el descens ha estat d'un 5%, un total de 5.600 habitants menys. Entre aquestes poblacions predominen aquelles d'ambient rural on la majoria dels habitants s'han reinventat i han tornat a les tasques de pagesia davant la manca d'altres tipus de feines. Tot i això, el sector no és capaç de generar prou fluxos d'augment de població.

Cervià de les Garrigues ha perdut el 19% de la seva població des del 2008. | Cedida

 

Les comarques on es concentren els pobles que perden més habitants se situen al Pirineu, Lleida, la Catalunya Central, el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. Concretament, les comarques que perden més població són l'Alta Ribagorça, amb un 19%; el Montsià, amb un 15%; les Garrigues, amb un 12%; i la Terra Alta, amb un 10%. Els casos més extrems són els municipis d'Orpí, a l'Anoia, i Siurana, a l'Alt Empordà. El cas de Siurana és excepcional perquè és en una comarca, l'Alt Empordà, que guanya població a gairebé tots els municipis.

Un dels principals motius perquè aquests municipis perdin població acostuma a ser la llunyania amb una gran ciutat i les males comunicacions amb centres urbans més grans i amb més recursos. Entre aquests casos es troba el de Cervià de les Garrigues, a la comarca les Garrigues. Aquesta localitat ha perdut el 19% de la seva població en els últims set anys.

D'altra banda hi ha hagut pobles que en aquest mateix període de temps han augmentat els seus habitants. Concretament han estat 192 els municipis que, repartits en quinze comarques, han guanyat població. La majoria són a prop de ciutats més grans que els poden donar serveis. Aquests municipis han guanyat 3.500 habitants, cosa que suposa un 5% del total. Els casos més destacats són Renau, al Tarragonès, que ha pujat un 60% la seva població, i Talarn, que ho ha fet un 44%, una xifra extraordinària per la comarca del Pallars Jussà, que en total augmenta només un 4%. També destaca Campllong, al Gironès, que ha guanyat el 18% de població en els últims set anys de crisi. Aquest municipi compta amb una situació geogràfica privilegiada, ja que es troba a només vint minuts de la ciutat de Girona i està molt a prop de Cassà de la Selva i Riudellots de la Selva. 


Comentaris

envia el comentari