Els preus dels pisos a Catalunya pugen un 7,2% el 2016, l'increment més alt de tot l'Estat

A la ciutat de Barcelona l'augment ha estat d'11%, la tercera pujada més alta

Els preus dels pisos a Catalunya pugen un 7,2% el 2016, l'increment més alt de tot l'Estat | Europa Press

Els preus dels pisos nous i de segona mà a Catalunya s'han incrementat en el quart trimestre del 2016 en un 7,2% en relació amb el tancament del 2015, segons l'índex Tinsa IMIE Mercats Locals. Aquesta pujada suposa que el mercat català es manté com una de les principals «locomotores del mercat de l'habitatge» a l'Estat, on l'augment ha estat del 0,8%. L'evolució dels preus a la demarcació de Barcelona, amb una pujada del 8,4%, la més alta de les províncies de l'Estat, i l'increment de l'11% a la ciutat de Barcelona, la tercera ciutat amb la pujada més alta, després de Sant Sebastià (+12,1%) i Bilbao (11,6%), expliquen el dinamisme dels preus a Catalunya. Tot i això, els preus dels habitatges encara estan un 44,5% per sota dels preus màxims que van assolir abans de la crisi.

L'informe Tinsa corresponent al quart trimestre indica que Catalunya (+7,2%), Comunitat de Madrid (+5,2%) i el País Basc (+4,3%) es «mantenen com locomotores del mercat de l'habitatge de l'estat espanyol» seguides de les Illes Canàries i Andalusia, que augmenten els preus en un 2,8% i un 2%, respectivament, en taxa interanual registrada el quart trimestre. Per contra, els ajustos de preus a la baixa es localitzen en les autonomies de Múrcia (-4,8%), Castella i Lleó (-3,9%) i les Illes Balears (-3,1%). Altres autonomies també veuen com baixen els preus, com ara Cantàbria (-2,1%), Navarra (-1,9%), Astúries (-1,3%) i Aragó (-0,9%), sempre en relació amb el resultat del quart trimestre del 2015.
 

La ciutat de Barcelona, amb els seus 10 districtes, és la tercera ciutat de l'Estat on s'incrementen més els preus, per darrere de Sant Sebastià, amb 12,1%, seguit de Bilbao, on la pujada ha estat aquest any de l'11,6%. Girona ha vist un augment de l'1,2%, mentre que a Lleida i Tarragona els preus han baixat un 2% i un 0,5% respectivament. Tot i aquest comportament dels preus dels pisos, si es comparen amb els màxims que es van registrar ara fa 9 anys, abans de l'esclat de la bombolla immobiliària, es pot observar que la recuperació de preus encara té molt recorregut a fer. Així, el conjunt de Catalunya té els preus un 44,5% per sota dels màxims, la demarcació de Barcelona el 44,1%, Girona el 46,5%, Lleida el 50,6% i finalment Tarragona el 52,%.

Si s'observen els preus de les principals ciutats catalanes, les capitals de demarcació, els preus del quart trimestre del 2016 encara estan molt lluny dels d'abans de la crisi. Així, els preus a la ciutat de Barcelona estan un 38,6% per sota dels d'abans de la crisi, la ciutat de Girona el 49,2% per sota, Lleida el 54,9% per sota i finalment Tarragona el 56,4%. A l'estat espanyol, amb una pujada de preus del 0,8% de mitjana el quart trimestre del 2016, els preus de l'habitatge encara està un 40,7% per sota del qual es registrava abans de la crisi.


Comentaris

envia el comentari