IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Els veïns de la zona de la Model es preparen per al tancament del centre penitenciari

Una veïna de la zona recorda que va arribar a veure, fins i tot, «presos sortint de les clavegueres»

El barri que envolta la Model s'acomiada tranquil del centre penitenciari. | Cedida

El barri que envolta la Model s'acomiada tranquil del centre penitenciari, ja que fa dècades que senten que la presó «va fora». El que inquieta, però, és l'endemà del dia que en surti l'últim treballador i l'edifici quedi buit. «Temem que quedi abandonada i es converteixi en un cau de rates», assegura la farmacèutica Montserrat Varela, que fa quinze anys que regenta un establiment a la zona. Segons Luis, un altre veí que fa quaranta anys que viu entorn de la Model, mai no han tingut problemes en conviure amb la presó, però considera que «el dia que surti l'últim guàrdia hi arribarà el primer okupa». Segons el diari 'Ara', avui dia la presó passa desapercebuda, però fa 25 anys era una cosa totalment diferent. Albert, que va passar la seva infantesa a prop de la Model, recorda que la seva mare li deia que no s'hi apropés gaire perquè de vegades hi havia trets, tot i que ell no en va sentir mai. 

L'època més dura al barri va ser, sens dubte, els anys setanta i vuitanta, quan Susana de San Nicolás, que va regentar un restaurant familiar a la zona, recorda que va arribar a veure, fins i tot, «presos sortint de les clavegueres», durant una fuga en massa d'interins a finals dels setanta a través d'un túnel que van obrir els mateixos presos. A casa seva també va sentir moltes anècdotes, com quan l'any 1984 el gàngster Vacarizzi va morir assassinat dins la Model pel tret d'un franctirador des d'un terrat. El seu pare, assegura, va quedar en xoc, perquè «va veure la cara de l'assassí hores abans», assegut a la terrassa del seu bar.

El pare de la Susana, Pepe, va veure al llarg dels vuitanta com el turisme despuntava al barri i li canviava la clientela: els familiars de presos eren cada cop menys, mentre començaven a arribar cada vegada més visitants que s'allotjaven a l'Hotel Terminal, molt a prop de l'estació de Sants. Les transformacions van continuar amb les obres de l'AVE al carrer de Provença i, ara, l'entorn de la Model es prepara per a nous canvis, que ja es comencen a notar. Al carrer de Rosselló s'han llogat fa poc cinc locals comercials, i el sector immobiliari es comença a moure, després de molts anys sense activitat. 


Comentaris

envia el comentari