Els Verds, campions en un Concurs de molta batalla amb la Colla Vella

Els vilafranquins han sumat la millor diada descarregant el 3de10fm i el 4de10fm | La Jove, segona després de descarregar el 3de9fa | La Vella batalla fins al final amb el 3de9sf i acaba en tercer lloc
El cap de colla i els més menuts dels Verds recullen el primer premi. | Laia Solanellas.

 

Els Castellers de Vilafranca són els guanyadors de la vint-i-sisena edició del Concurs de Castells. L'espectacular actuació de la colla que dirigeix Toni Bach els ha valgut l'onzè certamen consecutiu, que no perden des de l'any 2000: és, doncs, el vuitè seguit que s'anoten. Els ha ofert batalla, especialment en el tram final de la cita, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que ha decidit el Concurs en cinquena ronda. Els Verds signen el seu millor Concurs i la millor cita de la història.

4 de 10 amb folre i manilles dels Verds. | Laia Solanellas.

 

Els vilafranquins han apostat, de sortida, per un 3 de 10 amb folre i manilles que ha respost als patrons als quals ens tenen acostumats aquesta temporada. Els Verds l'han descarregat per cinquena ocasió, iniciant amb molt bon peu la seva actuació. La Vella ha optat pel 4 de 10 amb folre i manilles, que ha pujat molt maco i no ha patit després de l'aleta. Si al Primer Diumenge se'ls escapava amb setens fora, avui el castell ha marxat per un dels pilars a la sortida dels sisens, quan faltaven segons per donar-lo per descarregat.

 

Els Verds han triat la torre de 8 sense folre com a segon castell. La torre ha mostrat el seu millor aspecte fins a la descarregada, però ha cedit pels pisos centrals poc després del canvi de pes de l'enxaneta. La Vella ha recollit el testimoni amb el 3 de 10 amb folre i manilles, un castell que enguany han descarregat en dues ocasions. Però avui no ha estat el dia. Amb setens col·locats, el 3 emmanillat ha cedit pel pis de quarts, deixant-lo en intent.

Els Verds han volgut donar un cop al marge de punts que ja tenien i s'han atrevit amb un 4 de 10 amb folre i manilles que havien carregat pels pèls a Sant Fèlix. Avui els de Toni Bach estaven pletòrics i el quatre ha pujat amb una mida mil·limètrica que ha fet que anés guanyant confiança a cada pas. Tot plegat, els ha permès descarregar-lo, amb la feina ingent del tronc per no perdre posició. L'avantatge ja era notable i la Vella necessitava un impuls, que ha trobat amb el 4 de 9 sense folre de la tercera ronda. Els de Manel Urbano han demostrat com se'l coneixen i amb un compàs que ja se saben de memòria, l'han resolt sense patir excessivament en cap moment de l'execució.

 

4 de 9 sense folre de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. | Laia Solanellas.

 

En aquest moment han entrat en escena les opcions de la Colla Vella de fer el sorpasso. Si coronaven el 3 de 9 sense folre, passaven per davant dels Verds per 15 punts. Però els vilafranquins, hàbils, han optat per tornar a provar la torre de vuit sense folre, per guanyar més marge en el liderat i obligar la Vella a haver de descarregar el tres net per fer-se amb el Concurs. Els vilafranquins actuaven en primer lloc, però un peu desmuntat ha fet que la Vella hagués d'actuar primera. El tres de nou sense folre ha estat un tempteig que ha posat sisens, però que han desmuntat. En el torn dels Verds, els vilafranquins han coronat una torre de vuit sense folre més bregada, que ha saltat a la sortida del pom de dalt. El resultat, torre neta coronada i mateixa puntuació. O el que és el mateix: després que els Verds renunciessin a la cinquena ronda, si la Vella coronava el 3 de 9 sense folre s'enduia el Concurs setze anys després.

 

Els rosats venien a guanyar i han ofert batalla fins al darrer moment. La Vella ha apostat per un tres net que els ha ofert alguna remenada a la col·locació de dosos. Amb aixecador i enxaneta a segons de situar-se, el castell ha cedit i els Verds han confirmat la seva primera posició, amb 7.080 punts. La Vella ha acabat tercera, amb 4.530 punts.

 

3 de 9 amb folre i l'agulla de la Colla Jove Xiquets de Tarragona. | Laia Solanellas.

 

I és que el segon lloc ha estat per una Colla Jove Xiquets de Tarragona que avui ha mostrat el saber fer d'una colla gran. D'entrada, una carta apresa, el 5 de 9 amb folre, que també es coneixien de valent com a castell de sortida. Avui l'han descarregat per vintè cop a la seva història. Però el gran trumfo dels d'Aleix Bordas ha estat el 3 de 9 amb folre i l'agulla. La Jove ha corregit alguns defectes que se li havien vist en els intents previs i el que coronaven per Santa Tecla: un pilar que ha pujat bé de temps i una canalla pacient en coronar el castell. Avui, la Jove s'ha convertit en la segona colla del món casteller en descarregar aquesta mastodòntica construcció. L'atac al castell de 10, el 3, no ha reeixit, però el somriure no s'ha esborrat dels rostres de la Jove, que ha tancat la diada amb el 9 de 8. Han sumat 4.985 punts.

 

La quarta posició és per a la Colla Joves Xiquets de Valls. Els de la camisa vermela han descarregat d'entrada el 5 de 9 amb folre, que ha donat pas al seu gran objectiu de la jornada, el 3 de 10 amb folre i manilles. El castell, que ja ha pujat rebregat, ha cedit aviat i ha deixat la Joves sense esdevenir colla de 10. Els de Jaume Galofré han triat llavors un 2 de 9 amb folre i manilles que s'ha trencat pels pisos centrals abans que es col·loquessin els més petits. La Joves ha buscat resoldre el Concurs amb els dos castells bàsics de nou, que han estat de tràmit, tot i treballar el quatre a la descarregada. 3.905 punts per als vermells.

 

Qui també surt de la TAP amb una actuació excel·lent són els Capgrossos de Mataró, que després de descarregar el 3 de 9 amb folre d'entrada, han descarregat la torre de nou amb folre i manilles a la segona ronda, després de vora dos anys sense fer-ho i completant-la per primer cop al Concurs. La bona dinàmica els ha empès a tastar el 5 de 9 amb folre, que ha arribat lluny, però ha cedit per dalt quan els aixecadors volien desmuntar-lo. Una demostració que no el tenen lluny. Amb el 4de9f final, sumen 3.695 punts.

 

És la mateixa puntuació dels Castellers de Sants, que per una penalització queden en sisè lloc. Tant els és: els Borinots han descarregat tres castells de nou al Concurs, quan fins avui només n'havien completat un. Els santsencs han demostrat excel·lents maneres en el 3 de 9 amb folre de la primera ronda, i han sumat un nou 2 de 9 amb folre i manilles a la segona, també amb una excel·lent factura tot i el treball a la descarregada. El 4 de 9 amb folre ha resolt la seva actuació.

 

La colla degana de Barcelona, els Castellers de Barcelona, han repetit la millor actuació de la temporada i han signat la millor actuació en un Concurs de Castells. Amb 2.935 punts han quedat setens, després d'haver descarregat la tripleta vilafranquina. El vuitè lloc és per als Xiquets de Reus, que avui no se n'han sortit amb el 4 de 9 amb folre. Amb una mida molt oberta, han desmuntat els dos intents que n'han fet. Abans, han descarregat un 3 de 9 amb folre sofert a la descarregada que, amb el 2de8f i el 5de8, els ha suposat 2.510 punts.

 

Els Castellers de la Vila de Gràcia han tornat a topar amb els nou pisos. Tot i que d'entrada han descarregat el 4 de 9 amb folre, han fet llenya de 3 de 9 amb folre. Això ha marcat la seva actuació, que han resolt amb el 3 de 8 i el 2 de 8 amb folre. Onzens i 2.230 punts. Els Nens del Vendrell han coronat el 3 de 9 amb folre com a millor construcció, sumat al 4 de 8 amb l'agulla que han descarregat de sortida. Després del tres folrat, els Nens han descarregat el 4 de 8 i, amb 2.195 punts, són dotzens en la taula final. Tretzè lloc, amb 2.160 punts, per uns Saballuts que han tornat a carregar el 3 de 9 amb folre a la TAP, acompanyant-lo del 5 de 8 i del 4 de 8.

 

Mal dia per als Xiquets de Tarragona. Tot i descarregar d'entrada el 3 de 9 amb folre, no han estat de sort amb el 4 de 9 amb folre, que han desmuntat a la segona ronda i del qual han fet llenya a la tercera. Els matalassers han resolt la cita amb el 4 de 8. En total, 1.570 punts i dissetena posició per als Xiquets de Tarragona.