IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Els veterinaris recomanen una sèrie de pràctiques per mitigar el pànic dels gossos per la pirotècnia

El Col·legi de Veterinària aconsella estar a casa mentre hi hagi soroll pirotècnic al carrer

Els gossos s'espanten per culpa de l'ús de la pirotècnia en algunes festes. | Cedida

La revetlla de Sant Joan la celebra gairebé tothom. Sigui amb els amics, des de casa o fins i tot des de la feina, si es pot. No obstant això, els gossos estan farts dels petards que se solen llançar durant la festa. Malauradament, l'ús de la pirotècnia no cessa i les pobres mascotes acaben patint malestar. De totes les solucions pensades, la més efectiva seria dessensibilitzar els animals per intentar que no assumeixin l'esclat com una amenaça. Tot i que enguany ja és prou tard, els veterinaris aconsellen dur a terme la mesura de cara a l'any vinent.

Es poden fer servir feromones. Segons informa 'Nació Digital', es tracta d'una substància química que calma els animals, ja que els permet reconèixer una bona olor relacionada amb la tranquil·litat i mitiga les situacions que els gossos poden percebre com a perilloses. «Suggerim començar a utilitzar-ho una setmana o dues abans de la data senyalada», apunta el Consell de Veterinaris de Catalunya. D'altra banda, els medicaments nutricèutics són una bona opció, ja que porten triptòfan, una substància precursora de la serotonina, o bé perquè són rics en melatonina, una hormona que indueix al son. Per últim queden els medicaments més forts. Capaços de deixar extenuades les mascotes, aquests medicaments requereixen una recepta per part del veterinari, ja que és imprescindible testar els gossos anteriorment abans de la nit de Sant Joan. Això es deu al fet que a vegades els medicaments —també passa amb els humans— poden tenir efectes adversos i en comptes de tranquil·litzar l'animal, el podrien excitar.

A banda d'això, des del Col·legi de Veterinària recomanen una sèrie de consells quotidians ben fàcils de dur a terme:

—No s'ha d'acariciar ni dirigir-se verbalment al gos. Si mostrem afecte a la nostra mascota quan borda o plora per culpa de la pirotècnia, creurà que la seva reacció és correcta i l'aprovem.


—No se l'ha de renyar ni castigar. És una reacció que no poden controlar i si s'esbronca massa a l'animal, podria arribar a atacar.


—No s'ha d'utilitzar la tècnica antitrauma d'inundació de cap manera. Molta gent creu que si envolten les seves mascotes amb petards, poden perdre la por. És una tècnica que pot funcionar en els éssers humans, però els animals actuen per instint i estímuls i si es duu a terme aquesta pràctica, poden arribar a quedar-se paralitzats i arrossegar efectes al llarg de tota la seva vida.


—És molt important no sortir al carrer quan la mascota tingui por dels petards. Per descomptat, el gos ha d'anar lligat i s'ha d'estar pendent d'ell constantment. Els professionals recomanen tornar a casa aviat i fer trajectes curts.

Si el gos es troba dins de casa, que seria la millor opció, és recomanable tancar les finestres i abaixar les persianes per evitar el soroll del carrer. D'altra banda, els veterinaris també aconsellen deixar totes les portes, dels armaris també, de l'habitatge obertes perquè els gossos puguin disposar d'amagatalls. A més, un bon consell és posar música ben alta o la televisió. Així mateix, cal ignorar la mascota quan s'espanti i prestar-li atenció per crear consciència sobre el que ha de fer i mantenir la calma per transmetre un ambient relaxat al gos.


Comentaris

envia el comentari