Els vigilants de les zones d'aparcament de Barcelona seran considerats agents de l'autoritat a partir de juliol

La Generalitat busca amb aquesta nova modificació reduir la quantitat d'incidents entre el gremi i els usuaris

Vigilant de la zona blava. | Cedida

Els 290 vigilants de les zones d'aparcament de Barcelona seran considerats agents de l'autoritat a partir de dissabte 1 de juliol. La nova consideració, que porta sent buscada pel gremi durant 30 anys, ajudarà al fet que els ciutadans mirin els vigilants d'una forma diferents i s'ho pensin dos cops a l'hora d'agredir-los verbalment o físicament. La conseqüència davant qualsevol incident comportarà un judici i, tal com es buscava, la paraula del vigilant valdrà més que la d'una altra persona gràcies a la protecció especial que rebrà al ser tractat com a agent de l'autoritat. La proposta forma part de la modificació de l'ordenança de circulació de vianants i vehicles, la mateixa que obligarà els usuaris de patinets elèctrics o ginys com els segways a circular pels carrils bici. Segons informa 'El País', el 35% de la plantilla de vigilants de l'Ajuntament assegurava patir atacs físics o verbals quan fa la seva feina.

A més, el 41% dels treballadors van patir una situació de violència al carrer. Sovint només són insults, però de vegades es materialitzen en agressions i fins i tot els han arribat a disparar des d'un balcó amb una escopeta de balins. A la capital catalana hi ha 700 quilòmetres de zones d'estacionament amb vigilància, de les quals 100 són de zones blaves; 500, de places verdes; i 100, de places de càrrega i descàrrega. Aquestes xifres sumen un total de 9.000 places blaves, 40.500 places verdes, 3.500 exclusives per a residents, 8.500 de càrrega i descàrrega, i, finalment, 50.000 per a motos. En global, al llarg del 2016, es van fer més de 18 milions d'usos dels diferents tipus d'aparcament.

Jaume Collboni, el segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona ha celebrat que la capital catalana sigui «la primera ciutat de l'Estat que aprova aquest reconeixement; era de justícia fer-ho». «Forma part del tarannà de l'Ajuntament donar la màxima cobertura i protecció als seus treballadors i treballadores», ha afegit confiant en la imminent reducció d'incidents. D'altra banda, el president del comitè d'empresa de BSM, Juan Antonio Sánchez, ha assegurat: «És el dia que fa molts anys que esperem» i ha destacat que «és un pas pioner a tot l'Estat i la nostra tasca com a sindicats és continuar lluitant perquè aquesta protecció s'estengui a la resta de companys d'altres ciutats».


Comentaris

envia el comentari