IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Endesa i Gas Natural, fora del contracte municipal de llum de Barcelona

Les petites companyies aspiren al nou contracte municipal de subministrament elèctric per primera vegada

Gas Natural i Endesa deixaran de subministrar energia a l'Ajuntament de Barcelona | CatalunyaDiari.cat

Endesa i Gas Natural estan a punt de trencar les seves relacions amb l'Ajuntament de Barcelona. El passat divendres va acabar el termini per presentar ofertes de cara al nou contracte municipal de subministrament elèctric, en un concurs que incloïa una clàusula que obliga a acceptar les mesures públiques contra la pobresa energètica. Segons informa El Periódico, les dues grans elèctriques estan en contra d'aquesta clàusula i van decidir no presentar la seva proposta, segurament pensant que ningú més faria arribar la seva oferta i que el consistori d'Ada Colau acabaria quedant en ridícul.

Un gran grup de petites o mitjanes empreses com Nexus, Som Energia, Fuente Energia o Aura es van presentar al concurs i ara es repartiran el contracte de la llum de Barcelona durant els pròxims dos anys. Aquestes companyies seran les encarregades de proveir electricitat a tots els edificis de propietat municipal i a la xarxa d'enllumenat de la ciutat comtal, a canvi de 65 milions d'euros.


Per la seva banda, Endesa i Gas Natural deixaran de ser els subministradors d'energia després d'anys. Les dues companyies no han volgut acceptar la clàusula que estableix una sèrie d'obligacions a les elèctriques per contribuir en la lluita contra la pobresa energètica, posant objeccions al fet que abans de tallar el subministrament a una família hagin de sol·licitar un informe als serveis socials per saber si es tracta de persones en risc d'exclusió social. A més, tampoc volen establir mecanismes d'informació sobre tarifes socials o altres ajudes per abordar la pobresa energètica.

De moment, l'Ajuntament de Barcelona encara no podrà tirar endavant el nou contracte elèctric. Tant Endesa com Gas Natural han decidit recórrer el concurs al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic i fins que no hi hagi una sentència, tot ha quedat aturat. Les dues grans elèctriques argumenten que les clàusules del nou contracte les discriminen, ja que les petites empreses poden acceptar les mesures contra la pobresa energètica perquè en tenir pocs clients a la ciutat els hi surt pràcticament gratis.


Tot i això, aquest podria ser l'últim contracte elèctric que es contracti de forma externa. Quan finalitzi la nova vinculació d'aquí a dos anys, l'Ajuntament de Barcelona espera tenir la seva pròpia empresa d'energia elèctrica. De moment, ja compta amb fonts de producció pròpia com la incineradora del Besòs, la placa fotovoltaica del Fòrum i una xarxa de petites instal·lacions a les teulades d'alguns equipaments públics. Amb això, el consistori calcula que podria subministrar-se energia a través de la seva pròpia companyia i encara tindria un excés per donar servei a 20.000 llars de la ciutat.


Comentaris

envia el comentari