Engreixes en fer-te gran? La culpa no és del teu metabolisme

L'excusa que t'ha canviat el metabolisme no és del tot creïble, segons diu la ciència...

.

Son molts els que no dubten en afirmar: «amb l'edat m'ha canviat el cos i el metabolisme». i és que aquesta acostuma a ser una de les millors excuses per aquells que han guanyat una mica de pes i els hi fa mandra fer esforç per tornar a baixar-lo. Ara, la ciència ha demostrat que aquesta afirmació no és del tot certa.

  

  

És veritat que les funcions de l'organisme, els teixits i els ossos es deterioren amb el pas del temps. De la mateixa forma, augmenta l'acumulació de greix i, per tant, l'augment de pes, però aquest no ve donat directament pel funcionament del metabolisme.

 

Per què engreixem en fer anys?

El factor principal pel qual, a mesura que van passant els anys guanyem pes, està estretament relacionat amb el nivell d'activitat física que realitzem al llarg del dia a dia. I és que s'ha comprovat que quan ens fem grans acostumem a disminuir la quantitat d'activitat física que realitzem. És per aquest motiu que el nostre cos guanya volum i pes.

 

Aquest fet refuta per tant l'afirmació que assegura que el canvi en el metabolisme és el motiu de l'increment de pes. Tot i això, no s'ha d'oblidar que l'edat juga un paper important en aquest fet, ja que tant la regeneració cel·lular com l'estat de les articulacions empitjora a mesura que passa el temps, i amb això la nostra capacitat per realitzar exercici físic.

El funcionament del metabolisme: conceptes bàsics

Per entendre millor com funciona el metabolisme farem un petit repàs sobre aquest aspecte del nostre cos i dels conceptes bàsics relacionats amb aquest. Existeixen diversos termes relacionats amb el metabolisme que és important conèixer per entendre per què engreixem més fàcilment a mesura que complim anys. A continuació revisem els principals.

 

El metabolisme basal és exclusiu de cada cos i no varia

La taxa metabòlica d'un organisme és el metabolisme "real" i inamovible d'un cos en concret. Està determinada per factors múltiples tals com el sexe, l'herència genètica o l'altura.

El metabolisme basal és l'energia que l'organisme consumeix en dur a terme les funcions vitals, com la respiració, els processos de digestió o la resta d'activitats automatitzades pel cos.

 

L'efecte tèrmic dels aliments

Aquest és un concepte relacionat amb la crema de calories en consumir aliments. És a dir, el desgast d'energia en el simple fet de menjar. I és que en aquest procés es pot arribar a cremar un 10% de les calories que es gasten diàriament. Aquesta despesa calòrica sí que pot ser modificat afegint a la dieta cafè o te gràcies a l'efecte estimulant que exerceixen sobre el metabolisme.

 

La despesa d'activitat física

Aquest és un dels factors claus en el consum de calories per part de l'organisme. Així doncs, fer alguna mena d'exercici cardiovascular és clau per evitar guanyar pes amb l'edat i mantenir una bona figura. La despesa d'activitat física pot ser modificada de manera senzilla practicant exercici. Realitzar activitat aeròbica com córrer, caminar a bon ritme, pujar escales o classes de BodyPump són bons exemples d'això.

 

L'excés de consum d'oxigen

Encara que sembli mentida, el consum d'oxigen també està relacionat amb l'augment de pes. I és que mentre es realitza un entrenament amb el qual s'han cremat moltes calories i pel qual el cos ha fet un gran esforç, el metabolisme continua cremant calories després de l'exercici i durant un temps. Per tant, com més activitat física es faci major serà l'excés de consum d'oxigen.

La importància de l'activitat i de l'exercici físic

A mesura que fem anys, i a causa de l'envelliment del nostre organisme, la sensació de fatiga apareix abans i la resistència en la pràctica d'exercici físic decau en comparació de quan som joves. Això es tradueix en un augment del sedentarisme i en una menor realització d'activitat física, que al seu torn es plasma en un augment de pes per part de l'individu.

Així doncs, per evitar aquest temut augment de pes, hem d'agafar les regnes i esforçar-nos a mantenir la línia concentrant-nos en tot allò que es pot canviar en la nostra rutina.

 


Comentaris

envia el comentari