IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Ensenyament aplica canvis de cara a la preinscripció del curs escolar

El Departament garantiria un determinat nombre de places a no immigrants per lluitar contra la segregació escolar

L'escola catalana patirà canvis properament | CatalunyaDiari.cat

Tal com ha explicat aquest dimarts la consellera Meritxell Ruiz, sovint hi ha famílies que decideixen escolaritzar els fills en escoles fora del barri perquè els índexs d'immigració de les més properes són altes. En canvi, reconeixen que si es garantís un determinat nombre d'alumnes autòctons les triarien. Per aquest motiu, el Departament d'Ensenyament estudiarà afavorir aquestes famílies no immigrants perquè escullin aquests centres i d'aquesta manera, s'eviti la segregació escolar que es dóna ara. Per tant, el Departament buscarà la manera de posar criteris perquè el procés de preinscripció pugui recollir aquestes situacions. 

També per actuar en centres d'alta complexitat, on es fixen ràtios per sota, a partir d'aquest any no es deixarà fer matrícula més enllà del període establert, ja que d'aquesta manera la matrícula viva posava en perill un tracte de favor que reben aquestes escoles amb una composició social més diversa. Són mesures que s'han acordat arran d'una reunió amb el Síndic de Greuges, autor de dos informes sobre segregació escolar, i agents de la comunitat educativa. La mateixa trobada també ha servit per posar sobre la taula una revisió dels punts complementaris que actualment es donen als alumnes amb malalties digestives cròniques, intoleràncies o al·lèrgies.

De cara a la preinscripció actual, sense marge per poder modificar el decret, es preveu endurir aquests criteris però en la preinscripció del 2018-19, els celíacs, per exemple, ja no gaudiran d'aquests punts complementaris. Per aquesta preinscripció, que comença el 30 de març i es farà fins el 7 d'abril, Ensenyament farà arribar un document amb instruccions i orientacions a totes les comissions de garanties d'admissió per tal de potenciar instruments que ja existeixen i que afavoreixen la distribució equilibrada de l'alumnat. 

Per exemple, es provarà de detectar més aviat els alumnes amb necessitats educatives especials per millorar-ne la distribució. Ruiz ha destacat que cada municipi té una composició diferent i que per tant, les necessitats són diferents, i per això s'ha de treballar amb pactes locals. En aquest sentit, el Síndic de Greuges s'ha mostrat satisfet de la predisposició del Departament a treballar en aquesta direcció. L'adjunta al Síndic, Maria Jesús Larios, ha destacat el compromís de potenciar la transparència de la informació durant tot aquest procés.


Comentaris

envia el comentari