IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

🚨 Catalunya estrena el confinament per municipis amb 5.413 nous casos de coronavirus en un dia

Entren en vigor les restriccions a la circulació de trànsit pel 2017

La normativa amplia i modifica algunes restriccions prèvies per a les vies interurbanes de la xarxa viària de Catalunya

Imatge del trànsit a Barcelona | cedida

Avui dijous, 19 de gener, entren en vigor a tota Catalunya les restriccions a la circulació viària que s'aplicaran durant l'any 2017 a tot el territori, i que s'estableixen a la resolució INT/2989/2016, de 27 de desembre. Aquesta normativa inclou restriccions temporals o permanents a la circulació de vehicles en determinats itineraris de vies interurbanes i també a les travesseres. Poden afectar els vehicles segons les seves característiques tècnices, la seva càrrega o la tipologia de trajecte que realitzen, i s'estableixen per tal de garantir la fluïdesa de la xarxa viària, la seguretat dels usuaris i millorar-ne la seva mobilitat.

Les restriccions contemplen especialment dates en què es realitzen —o està previst que es realitzin— desplaçaments massius de vehicles, com ara en caps de setmana, ponts o dies festius, o els mesos d'estiu i el Nadal. També tenen en compte altres circumstàncies que puguin afectar les condicions de la circulació, com ara les condicions meteorològiques o la celebració de proves esportives, marxes ciclistes i altres esdeveniments que puguin afectar el trànsit de les vies. En aquest sentit, també es tenen en compte altres usos que se'n puguin fer de la via i que puguin afectar el trànsit interurbà de Catalunya. En aquest document es recolleixen totes les restriccions al trànsit previstes pel 2017. 

Així, aquestes restriccions fan referència als vehicles de transport de mercaderies —generals i perilloses—, els que realitzin transports especials, vehicles especials i restriccions per causes meteorològiques, restriccions per obres o actuacions de conservació i manteniment, restricció per celebració d'esdeveniments extraordinaris i altres restriccions a vies més concretes, com ara la C-58CC o Bus VAO i la N-II a Girona. En aquesta web o a l'aplicació Trànsit per dispositius mòbils es podran consultar les restriccions programades a la xarxa viària de Catalunya, tant les dates com les vies a què afectaran, i en aquesta altra es pot consultar l'estat actual de les carreteres catalanes, les seves condicions i les restriccions que s'hi apliquen. 

La normativa també afegeix noves restriccions que se sumen a les ja existents. En el cas dels vehicles de transport de mercaderies en general, la resolució té en compte un llistat de vies que no són idònies per al seu ús en aquest àmbi, com la Gi-555, i en recondueix el seu trànsit a la xarxa de carreteres principals. També s'estableix una nova restricció per als vehicles de transport de pinso i alimentació animal vinculats a granges en producció. Els vehicles de càrrega ATP (congelats, refrigerats o isotermes) veuen reduïda la seva exempció de circulació, que només s'aplicarà al tram de l'AP-7 entre Hospitalet de l'Infant i el Vendrell. 

Pel que fa a les restriccions per causes meteorològiques, s'afegeix un pla d'emergència per als vehicles que transportin mercaderies perilloses, com ara productes explosius o inflamables, i se'ls obligarà a estacionar de forma segura fins al restabliment de la normalitat a la via. Fins ara, els vehicles de baixes emissions (ECO VIA T) eren exempts de les restriccions al BUS-VAO, però a partir d'ara només els vehicles amb distintiu ambiental propis del Registre de Vehicles —O, ECO i C només gasolina Euro 6— ho seran. 


Comentaris

envia el comentari