Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Es revela l'entrevista vetada del rei Joan Carles I

El rei Joan Carles I revela molts dels seus secrets en una entrevista vetada a Espanya

L’any 2016 va ser emès a França el documental 'Yo, Juan Carlos, rey de España', el qual va ser vetat a Espanya | Cinc anys després, l’entrevista que va donar pas al documental es publica a la revista francesa 'Point de Vue'

Es revela l'entrevista vetada del rei Joan Carles I
Es revela l'entrevista vetada del rei Joan Carles I | LA COCTELERA

 

La figura del rei Joan Carles continua generant molta controvèrsia. Han estat molts, de fet, els qui han volgut treure l'entrellat sobre el monarca emèrit, tot i que ningú ha estat tant aplaudit com els productors del documental 'Yo, Juan Carlos, rey de España'. Realitzat l’any 2014 per l’escriptora francesa Laurence Debray i el cineasta Miguel Courtais Paternina, la peça va tenir un enorme ressò a França, encara que mai es va arribar a emetre a Espanya

 

'Yo, Juan Carlos, rey de España', estrenat a França el 2016

Encara que els mitjans de comunicació espanyols mai han tingut l’oportunitat, el cert és que Joan Carles I  va concedir algunes declaracions dels aspectes més importants de la seva vida a mitjans estrangers. Ara, l’autora del documental que va emetre’s a França fa gairebé tres anys, ha demanat permís al rei emèrit per publicar l’entrevista a la revista francesa 'Point de Vue', la qual ha sortit com exclusiva a la portada.

 

L'entrevista surt com a exclusiva a la revista 'Point de Vue'
L'entrevista surt com a exclusiva a la revista 'Point de Vue' | LA COCTELERA

 

L'exili de Joan Carles I

La infància del rei emèrit no va ser pas senzilla. Joan Carles I va haver de viure en l’exili, residint a Roma, Suïssa i Portugal. En l’entrevista explica com va ser l’experiència de tornar al nostre país: «No vaig descobrir el meu país, Espanya, fins al 1948, quan tenia 10 anys. Vaig parlar francès abans que espanyol.  Estava molt emocionat quan vaig arribar a l’estació. I totalment horroritzat, envoltat de persones més grans que jo no coneixia», relatava el monarca.

Joan Carles I va viure la seva infància a l'exili
Joan Carles I va viure la seva infància a l'exili | LA COCTELERA

El desafortunat accident que va viure el monarca

La pèrdua del seu germà petit Alfons va ser el moment més difícil al qual va haver d’enfrontar-se el rei emèrit quan era un nen: «Érem molt propers. L’estimava moltíssim. Era molt simpàtic i despert. Jugava molt bé al golf. El continuo trobant molt a faltar. No poder tenir-lo al meu costat, no poder parlar amb ell… Però la vida ha de seguir endavant».

Joan Carles I va disparar sense voler a Alfons, el seu germà petit, el qual va morir en l'acte
Joan Carles I va disparar sense voler a Alfons, el seu germà petit, el qual va morir en l'acte | LA COCTELERA

 

El dia 29 de març de 1956,  la pistola amb la qual jugava Joan Carles, que aleshores era un adolescent, es va disparar i va ferir de mort al seu germà Alfons. El monarca es va sumir en una profunda depressió i la tragèdia va declarar-se tabú en 'Zarzuela'. Mai s’ha parlat del tema fins ara, 60 anys més tard.

El rei emèrit confessa que el seu pare va ser el seu mentor

Joan Carles I va explicar a l'entrevista que la relació que mantenia el seu pare amb el dictador Franco no era estable. Quan passava per un bon moment, el monarca podia estudiar a Espanya, però si passava per una mala època, havia de marxar a Portugal.

 

El monarca va aclarar que el dictador no va ser el seu mentor
El monarca va aclarir que el dictador no va ser el seu mentor | LA COCTELERA

 

«Tenia 10 anys quan vaig conèixer a Franco. No vaig tenir cap altra opció que acceptar-lo. Franco no va ser el meu mentor. Va ser el meu pare, malgrat la distància. Franco era una persona hermètica que no parlava gaire. M’examinava tota l’estona i intentava desxifrar-me».

L'admiració pel seu pare

 

Tal com va confessar el rei emèrit, el seu pare «era una persona fantàstica, de gran qualitat humana. Va ser el meu millor conseller i el meu millor amic. Em va inculcar l’amor per Espanya i per la llibertat. Ell va sacrificar la seva posició de cap de família.  Ens enteníem tan sols amb mirar-nos. Sempre he tingut un gran respecte i una gran admiració cap al meu pare».

El rei emèrit sentia admiració pel seu pare
El rei emèrit sentia admiració pel seu pare | LA COCTELERA

 

La mort del seu pare va ser un altre cop dur per a Joan Carles I. Tot i no haver mantingut una relació més propera per circumstàncies externes, li professava molt afecte: «Perdre el meu pare també va ser un moment realment dur, era el meu aliat més fidel. Li explicava tot. El vaig enterrar com a rei, s’ho mereixia. Va dedicar tota la seva vida a Espanya, va sacrificar la seva persona pel bé d’un país. Aquesta és la grandesa d’aquell home i vaig tindre la sort que fos el meu pare».

 

D'altra banda, també dedica una part del documental a la seva àvia, la reina Victòria Eugènia, i li dedica unes paraules plenes d’afecte: «La meva àvia era una segona mare per a mi. Era una dona excepcional, amb un caràcter fort. La vaig estimar molt. Va exercir un paper molt important a la meva vida. La relació amb la meva mare també era excel·lent. Recordo que cuinava molt bé, li encantava».

La reina Victòria Eugènia va ser una segona mare per a ell
La reina Victòria Eugènia va ser una segona mare per a ell | LA COCTELERA

 

Cap menció a la seva dona, la reina Sofia

Malgrat que no fa cap menció a la seva dona, la reina Sofia, sí que dedica unes paraules als seus fills durant l’entrevista. Explica que sempre ha procurat estar pendent d’ells: «Sempre he intentat estar a prop d’ells. Les meves filles es van casar i van marxar de casa. Felip es va quedar. Vam tindre l’oportunitat de veure’ns a soles, menjar junts, comentar l’actualitat, debatre… Aquells moments privilegiats van ser molt importants».

La reina Sofia i el rei Joan Carles I el dia de la boda
La reina Sofia i el rei Joan Carles I el dia de la boda | LA COCTELERA

 

És evident el gran afecte que Joan Carles professa al seu fill Felip. En aquell temps, quan va realitzar l’entrevista, Felip encara no era rei d’Espanya, però tot i això el seu pare tenia la certesa que seria un bon monarca: «No s’ensenya a ser rei. Es poden transmetre els valors i donar exemples, però és necessari aprendre aquest ofici per un mateix. Felip ho farà a la seva manera. I ho farà molt bé».