IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Es descobreixen estructures de la Badalona romana a les excavacions arqueològiques de la C-31

Entre les troballes destaquen algunes habitacions, dipòsits i espais dedicats a les activitats artesanals i industrials

Les troballes confirmarien que la Badalona romana era més gran del que es pensa | CatalunyaDiari.cat

Les obres que s'estan duent a terme al lateral de la C-31, i que es van iniciar al setembre del 2016, han deixat al descobert diverses estructures de la Badalona romana. Situat entre l'avinguda de Martí Pujol i l'avinguda del President Lluís Companys, aquest nou tram descobert entra dins del jaciment de la ciutat romana de Baetulo, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional. Concretament, en l'excavació s'han trobat nombroses habitacions, dipòsits i espais relacionats amb activitats artesanals i industrials i més de 200 rases de vinya d'època romana.

Àtics SL, sota la supervisió de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat i del Museu de Badalona, ha estat l'empresa a la qual se li ha adjudicat la intervenció arqueològica, després que el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya encarregués l'execució de les obres a Infraestructures.cat i aquests trobessin les restes romanes. Aquests treballs serviran per conèixer l'estructura urbanística i l'evolució històrica d'aquesta ciutat romana, encara molt poc documentada. Als anys 80, el Museu de Badalona ja va deixar constància de l'existència d'estructures i paviments romans a la zona. 

Aquestes noves troballen confirmen les sospites que ja hi havia que afirmaven que el turó d'en Roses ja estava ocupat al segle I a.C i, almenys, fins el IV d.C. A més, aquest descobriment confirmaria que la Baetulo romana seria més extensa del que es pensava, tot i que encara no s'ha localitzat la muralla en aquest sector del jaciment i es pensa que podria estar en un punt més elevat del turó. Entre les estructures localitzades, destaquen algunes habitacions on es poden veure mosaics i paviments amb una decoració geomètrica i revestides de pintures murals. També s'han localitzat dipòsits i espais relacionats amb activitats artesanals i industrials. A més, al sector nord-est del jaciment s'han trobat més de 200 rases de vinya, fet que confirma la producció i el comerç de vi.

Totes aquestes estructures es troben a la cota inferior de la futura calçada, pel que no es veuran afectades pel nou vial. Es preveu que, un cop finalitzada la intervenció arqueològica, és sol·liciti a la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de la Generalitat el rebliment de les restes arqueològiques per tal de possibilitar la construcció del vial.


Comentaris

envia el comentari