IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Es duplica a Catalunya el nombre de nens que pateixen trastorns mentals

Les entitats de la taula del Tercer Sector expliquen que l'augment és a causa del creixement de la pobresa infantil i demanen ajuts socials per prevenir conductes de risc

Un 5% de nens catalans està en risc de patir una malaltia mental. | Cedida

El Departament de Salut de Catalunya, a través de la Taula d'Entitats del Tercer Sector, ha fet públiques les dades que confirmen que el nombre de menors d'edat amb algun trastorn mental ha augmentat. Concretament, els pacients de quatre a divuit anys amb problemes d'aquesta mena ha pujat un 27% respecte a l'any anterior. El que és més alarmant és que la crescuda arriba al 100% si es compara amb els anys anteriors a la crisi. L'any 2005 de cada 1.000 menors catalans, 25 estaven en tractament per alguna malaltia mental i ara de cada 1.000, una cinquantena pateixen algun d'aquests trastorns. En total, són 70.521 pacients atesos en comparació amb els 47.854 que hi havia fa deu anys.

L'estudi presentat per la Taula del Tercer Sector afirma que el cinc per cent dels nens catalans està en risc de patir alguna malaltia mental i les entitats associen aquestes dades a l'augment de la pobresa i l'exclusió social infantil. Segons ells mateixos, un de cada quatre menors pateix aquestes conseqüències de la crisi i afirmen que: «Òbviament, la situació de crisi, pobresa i les situacions laborals dels pares afecten directament la salut dels infants».

A més, l'estudi mostra que el 80% de joves en tractament ho fa a través dels fàrmacs i el 20% a través dels psicofàrmacs. Diversos experts que han participat en l'elaboració de l'informe proposen «canviar l'enfoc del tractament, i optar per un seguiment des de la vessant assistencial per a cada jove». A més, des del tercer sector veuen essencial aportar més fons per a la prevenció de les malalties mentals, especialment pel que fa als infants menors de quatre anys.


Comentaris

envia el comentari