Es multipliquen els donants de medul·la després del missatge de Pau Ráez

El jove ha aconseguit que els donants de medul•la òssia augmentin a la província de Màlaga

Pablo Ráez ha aconseguit més donants de mèdul·la. | Cedida.

Els donants de medul·la òssia a la província de Màlaga han augmentat «considerablement» després de la campanya que el jove malagueny malalt de leucèmia Pau Ráez realitza des de fa setmanes a través de les xarxes socials per tal de conscienciar sobre la importància de la donació. Ráez és un jove esportista de Marbella de 20 anys a qui amb 18 anys li van diagnosticar leucèmia. Llavors va aconseguir un trasplantament de medul·la que el seu mateix pare es va encarregar de donar. Fa uns mesos, la malaltia va tornar i des de llavors es troba ingressat a l'Hospital Regional de Màlaga.

Des d'allà, Ráez ha compartit la seva experiència com a pacient de leucèmia en les xarxes socials, i la seva carta 'Sempre fort. Sempre 'es va tornar viral el passat 21 d'agost, arribant a aconseguir més de 103.000' M'agrada 'a Facebook, 53.000 a Instagram i va ser gairebé 72.000 vegades compartit a la primera web. El seu missatge ha calat en la societat. Així, el metge del Centre de Transfusió Sanguínia de Màlaga encarregat de serologia i moll d'os, també coordinador del Pla Andalús de Medul·la Òssia, Sergio Fernández, ha assegurat que s'està produint una pujada important de donants «i fins i tot ho estem notant en el treball del dia a dia, amb moltíssima més afluència». Els donants de medul·la es multipliquen després del missatge de Pablo Ráez

Referent a això, ha explicat que molta gent que ja era donant habitual de sang «i no s'havia plantejat ser-ho de medul·la, vénen ara per registrar-se». Per això, ha considerat que «s'està notant moltíssim, de manera tremenda» que està calant el missatge de conscienciació que està donant Pau Ráez a la societat. Com a exemple, ha destacat que en una col·lecta que es va realitzar el passat 29 d'agost a la zona de Nova Andalusia de Marbella, localitat d'on prové Ráez, els inscrits van aconseguir la xifra de 265 donants. «Vam fer en una tarda els mateixos que normalment fem en mes i alguna cosa en tota la província», ha afirmat.

Tot i que encara s'estan tancant les xifres d'agost, en els primers set mesos es van registrar 1.578 donants a la província, i al juliol es van fer 93 nous. A Andalusia, el passat mes van ser 2.075 donants nous i en 2016, la xifra és de 8.196. Això suposa «gairebé el doble del que s'esperava per a tot l'any, un 183 per cent», ha precisat Fernández. També ha recordat que el procés per fer-se donant de medul·la és el següent: primer, l'interessat s'inscriu en el registre --en el Centre de Transfusió o en qualsevol de les col·lectes mòbils programades mensualment-, el que comporta una entrevista mèdica, omplir unes dades i l'extracció d'una analítica amb la qual es fa una prova per identificar la compatibilitat d'aquesta persona. Després, el donant s'inclourà en el registre a nivell nacional de la Fundació Carreras. Així, si en algun moment es troba un pacient compatible, se cita aquesta persona per comprovar la compatibilitat i, en cas que si ho siguin, es porta a terme la donació.


Comentaris

envia el comentari