ETA anuncia un debat intern sobre el seu futur després de l'entrega d'armes

La banda no parla en cap moment de la dissolució i creu que és moment d'«impulsar el cicle independentista»

ETA ha anunciat l'obertura d'un debat intern sobre el seu futur després de «l'èxit» de l'entrega d'armes. En un comunicat fet públic aquest diumenge al diari 'Gara' coincidint amb l'Aberri Eguna –el dia de la pàtria basca-, la banda terrorista afirma que «prendrà decisions entre tots els seus membres de cara a avançar», però encara no parla explícitament de la seva dissolució. ETA justifica el desarmament en el fet que «ja no era moneda de canvi en la negociació sinó un mitjà per explicar l'obcecació dels estats i impulsar el cicle independentista». La banda agraeix en tot aquest procés el paper dels Artesans de la Pau i el suport de les institucions basques –«encara que a l'últim moment s'hagi produït algun nyap»-. Paral·lelament, l'organització terrorista carrega contra la postura del govern espanyol: «Fa temps que ETA va deixar d'intentar saciar l'insaciable», ha remarcat.

 

De fet, la banda assenyala que els seus últims passos estan principalment dirigits a la ciutadania i als agents bascos. I, concretament, fa una crida als independentistes d'esquerra a augmentar el seu compromís «per enfortir el procés d'alliberament i fer-lo irreversible». «Ho devem als nostres antecessors i, sobretot, als nostres descendents», ha puntualitzat ETA, que defensa que la construcció de l'Estat basc «és el pas més revolucionari que es pot fer». «Es tracta de l'opció més eficaç per garantir la llibertat, els drets, la democràcia i la pau», ha enumerat l'organització terrorista. Per això, considera prioritari que en el camí cap a aquest Estat basc s'eixampli la base sobiranista i s'aposti pel dret a decidir. «Cal accelerar un procés sociopolític i institucional que possibiliti decidir de manera democràtic l'estatus polític», han reflexionat des de la banda. 

 

«I, d'altra banda, cal renovar i enfortir l'oferta independentista. Cal aconseguir que predomini una agenda pròpia», ha continuat ETA, que entre el reguitzell de condicions que han propiciat aquesta «oportunitat històrica» cita «l'esgotament del marc post-franquista, la crisi dels estats, el predomini del dret a decidir a la societat o els casos escocès i català».