IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

L'excés d'oli de gira-sol i del de peix, causant de malalties al fetge

L'oli d'oliva verge es converteix en l'opció més favorable

El consumo prolongado de aceite de girasol y de pescado puede afectar a la salud del hígado.
L'excés d'oli de gira-sol i de peix, causant de malalties al fetge | Cedida

Els greixos provinents de l'oli de gira-sol i de l'oli de peix poden afectar negativament a l'envelliment de fetge. Així ho ha corroborat un estudi desenvolupat per la Universitat de Granada, on s'ha determinat que el consum excessiu d'aquests productes poden provocar l'aparició d'una malaltia anomenada esteatohepatitis no alcohòlica, la qual és d'important gravetat per l'organisme.

Aquest problema pot provocar cirrosis hepàtica o càncer de fetge, afeccions no relacionades amb hàbits alcohòlics, que apareixen per la inflamació dels greixos del fetge. L'estudi revela que, a causa de l'edat, incrementa el risc d'aquestes malalties. Entre els nens és del 3%, pels adolescents augmenta al 5%, en edats dels 20 als 40 anys és del 18%, dels 40 als 50 s'ubica en un 30% i un cop superats els 70 el risc s'eleva fins al 50% de probabilitats.

L'oli d'oliva verge, la millor opció

José Luis Quiles Morales, catedràtic de Fisiologia de la Universitat de Granada i autor principal de l'estudi, va informar a Antena 3 que l'oli d'oliva verge és el que preserva de millor manera la salut del fetge. En comparació al de gira-sol i al de peix, el primer producte és el que compta amb propietats més beneficioses per l'organisme, convertint-se en la més saludable pel mateix.

D'altra banda, va explicar que el problema que esdevé com a conseqüència del consum d'oli de gira-sol és l'aparició de malalties com la fibrosi, així com alteracions ultraestructurals, el bloqueig d'expressió gènica i un alt grau d'oxidació, afeccions altament perilloses per l'òrgan humà, el qual pateix conseqüències negatives provocades per aquest producte.

El aceite de oliva es el que mejor preserva el hígado.
L'oli d'oliva compta amb propietats excel·lents pel fetge | cedida

De la mateixa manera, l'oli de peix genera la intensificació de l'oxidació associada a l'envelliment, reduint així l'activitat de la cadena de transport electrònic mitocondrial i alterant la longitud relativa dels telòmers, que són els extrems dels cromosomes, els quals, en cas d'escurçar-se, provoquen l'envelliment de les cèl·lules, mentre que d'allargar-se, afavoreixen l'aparició del càncer.

Quiles Morales també va afegir que, com a conseqüència de l'envelliment, el greix s'acumula en major mida al fetge, cosa que perjudica el seu correcte funcionament. No obstant això, el greix acumulat és diferent segons l'alimentació, pel que aquesta es converteix en un element clau per aconseguir arribar a la vellesa amb un estat més favorable per l'òrgan, evitant així patir algunes malalties.


Comentaris

envia el comentari