IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

👉 El Govern esperarà al cap de setmana abans de prendre decisions més dràstiques

URGENT

🚑 La pandèmia segueix fora de control a Espanya amb 13.873 nous contagis

Experts internacionals denuncien la manca de neutralitat en els mitjans espanyols en la cobertura del 21-D

S’han adonat que la premsa de Madrid te una actitud negativa cap a la independència de Catalunya segons la gran majoria d’articles

Imatge d'un dels punts de votació de Reus durant la jornada del 21-D.
Imatge d'un dels punts de votació de Reus durant la jornada del 21-D. | Laia Solanellas

Observadors internacionals apunten en un informe que la cobertura de la campanya del 21-D per part d'alguns mitjans de comunicació de l'Estat espanyol no es va fer de forma neutral. Segons avaluen un grup d’experts de Democracy Volunteers, els quals han analitzat durant cada dia de campanya 23 mitjans seleccionats a l'atzar, s’han adonat que la premsa de Madrid té una actitud negativa cap a la independència de Catalunya segons la gran majoria d’articles.

Diaris com ‘El Periódico’ o ‘El País’, haurien donat suport a la campanya per l’unionisme «amb entusiasme», i que la premsa de la resta de l’Estat espanyol, sobretot la de Madrid, ha realitzat una cobertura del 21-D gens neutral. En aquest sentit, els observadors han trobat «indicis importants» que la cobertura no ha contribuït a reflectir de manera «justa» el debat polític durant la cursa electoral.

TV3, l'única amb una cobertura «en equilibri»

L'informe del grup britànic Democracy Volunteers recull també que les cadenes La 1 i La 2, de RTVE, són «fortament pro unionistes» tot i que «no al mateix nivell» que els diaris espanyols. A més, destaca positivament que TV3 és l'única cadena analitzada que mostra una cobertura «proporcional» amb un «equilibri» entre les dues posicions al voltant del debat independentista.

Pel que fa a les ràdios, destaca que Catalunya Ràdio, que ha rebut «criticisme i una potencial sanció de Madrid», mostra un suport a la independència similar al que mostra RNE en contra d'aquesta.

Denuncien la Junta Electoral per no acreditar-los

A més a més, en el text, el grup d’experts denuncien la negativa per part de la Junta Electoral a acreditar-los com a observadors internacionals. Afirmen que és «clarament una continuació de la política de l'Estat espanyol d'excloure la supervisió de cites electorals». La resposta de la Junta Electoral, annexa en l'informe, indica que la petició no «procedeix» perquè la legislació no «preveu» l'existència d'observadors internacionals.

Cal destacar que l'equip d'observadors del Democracy Volunteers, integrat per dotze membres del Regne Unit, Irlanda, França, Itàlia i Noruega, va viatjar a Barcelona la setmana abans de les eleccions. Durant la seva estada a Catalunya, els diferents membres de l'equip van assistir a les seus i alguns actes de campanya dels diferents partits a Barcelona, Tarragona i Girona.


Comentaris

envia el comentari