IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La factura de la llum superarà els preus rècord de l'any anterior aquest hivern

El mercat de l'electricitat arriba a límits desconeguts i les quotes diàries ascendeixen dia rere dia

La pujada de la llum continuarà fins a febrer de 2018
La pujada de la llum continuarà fins a febrer de 2018 | Cedida

La temporada anticiclònica, la poca pluja i les escasses ventades han desplomat les energies renovables. Al fil d'aquestes condicions climatològiques, l'augment de la demanda —generat pel fred dels últims dies— ha fet que els preus de l'electricitat estiguin arribant a superar els nivells de rècord que van assolir l'any passat.

Segons informa ‘Público’, el mercat ja està aconseguint les quotes més altes, que superen els 52 euros per megawatt

Així, les tarifes nocturnes que el passat dimarts, 28 de novembre, van arribar als 16,4 cèntims per kilowatt/hora, comencen a acostar-se als 18,4 euros (14,47 sense impostos) que els consumidors va arribar a pagar el gener de 2017. Tot i això, els preus no han superat els tributs la factura de març del 2012, estipulada en 20,85 (16,81 sense tributs). No obstant això, tot sembla indicar que els clients podrien arribar a superar aquests nivells en els pròxims mesos.

  

El paper meteorològic

«Sembla que la llum s'encarirà i que podria superar els preus de principis d'any», explica Enrique García, de la OCU (Organització de Consumidors i Usuaris). «Dependrà de la meteorologia, ja que un canvi de temps a base de vent i pluja aniria a la baixa» assegura García. Així mateix, el representant d'OCU afegeix: «Com més aporten les renovables al 'pool', menys puja el preu de la llum». No obstant això, aquest component és especulatiu, ja que indica només la fluctuació del mercat.


Altres factors que incrementen el preu de la llum

Així mateix, altres factors que també ajuden a l'encariment de la llum són les 'aturades de manteniment' que pateixen desenes de centrals nuclears franceses. Amb aquestes pauses de producció s'encareixen les comandes del sistema elèctric espanyol (fins a un 10% en el seu total). 

Per tant, aquestes traves fan més freqüent l'ús de les centrals de gas —que encareixen el rebut— per atendre la demanda dels consumidors. A més, fonts d'Endesa, han confirmat les previsions a l'alça i afegeixen: «La pujada del preu de la llum no és un assumpte de les companyies elèctriques sinó del sistema elèctric».

Imatge d'una línea elèctrica
Imatge d'una línia elèctrica | CatalunyaDiari.com

 

Com saber què paguem cada mes? 

El preu de la llum no ens afecta a tots per igual. Segons explica el citat mitjà, el rebut es divideix en dues parts, una fixa —que es paga en funció de la potència contractada— i una altra variable —que depèn del consumidor—

- La primera engloba els costos del transport de l'electricitat, la seva distribució, les operadores, les cosines a les renovables i l'anomenat dèficit tarifari. Aquesta va ser congelada per quart any consecutiu després de «pràcticament haver-se duplicat» en els cinc anteriors, explica Sara Pizzinato, de Greenpeace. Representa al voltant de la meitat del rebut, gravat amb un 21% d'IVA.

La segona és la que depèn del consumidor. En aquesta el client es pot acollir a dos formats: el mercat lliure, en el qual es pacta una tarifa anual; o la tarifa regulada o de Preu de Venda al Petit Consumidor, que depèn directament de les oscil·lacions dels preus de les subhastes horàries i diàries.

La tendència a l'alça influeix en la negociació de noves tarifes quan venç el contracte. Així el segon format d'aquesta part de la factura sol ser més car en èpoques com la primavera, quan les energies renovables van a la baixa. 

El mercat canvia i la llum s'encareix 
 

El mercat lliure s'està imposant, amb un guany de més de tres milions i mig en funció de la suma dels darrers contractes, segons el citat mitjà. La tarifa de mercat lliure, però, sembla que s'està consolidant perquè els comercials de les elèctriques ofereixen aquesta factura durant les seves visites a domicilis particulars

No obstant això, segons explica Pizzanato: «Surt més a compte tenir un contracte de PVPC, ja que les elèctriques utilitzen el mercat lliure per assegurar els seus ingressos».


Comentaris

envia el comentari