Dura decisió del rei Felip amb el seu pare: prepara l'exili de Joan Carles

La Casa Reial i el govern coincideixen que cal allunyar a Joan Carles de Felip VI per salvar la monarquia

Imatge de Felip VI amb el seu pare Joan Carles I
El rei Felip estudia la forma que el rei emèrit abandona Espanya | Catalunya Diari

En els últims anys estan sortint a la llum nombrosos escàndols on el rei emèrit, Joan Carles I, n'és el protagonista. Acusat d'albergar una fortuna milionària en paradisos fiscals, el seu horitzó judicial es complica i ha fet que trontolli també el futur de la monarquia a Espanya. Els tripijocs de Joan Carles agreugen la imatge de la Corona i comprometen la seva relació amb el govern, que fins ara ha fet un front comú amb PP i Ciutadans per donar suport a la monarquia, però que ja dona mostres d'esgotament. 

En aquest context, la Casa Reial i Moncloa han començat a estudiar possibles mesures per poder sortir de la crisi institucional que estan passant. Mentre busquen la millor solució, tots coincideixen en una cosa i és que cal allunyar a l'anterior cap de l'Estat de l'actual abans que apareguin més detalls i es posi en marxa la maquinària judicial. 

Veuen necessari exiliar al rei emèrit

Encara que Felip VI va retirar l'assignació pública de Joan Carles al mes de març, aquest segueix vivint avui dia en dependències de la Zarzuela. Després d'aquest moviment, el rei emèrit va deixar de cobrar els 161.036 euros anuals que rebia, encara que fins a la data ja n'havia ingressat 33.000

Zarzuela i Moncloa coincideixen que la llarga llista d'escàndols del rei emèrit empitjora la imatge de la monarquia i posa en perill la institució. Tant és així que les forces polítiques antimonàrquiques representen ja el 20% del parlament. L'abdicació de Joan Carles a l'inici del regnat de Felip VI va tenir la intenció de millorar el prestigi de la Casa Reial, però aquesta es troba de nou en crisi. Per aquest motiu, fonts de Moncloa reconeixen que fa molt de temps que estan «estudiant com fer un pas més per desvincular a Felip del seu pare». Consideren que Joan Carles hauria de marxar de Zarzuela i, fins i tot, d'Espanya

Pedro Sánchez va reconèixer aquest dimecres que la societat espanyola està sent testimoni d'informacions inquietants «que ens pertorben a tots, a mi el primer», fent referència als escàndols de Joan Carles. Tot i això, va voler tranquil·litzar a la població assegurant que els mitjans no amaguen el que passa i la justícia ja està actuant. «La mateixa Casa Reial està marcant distàncies davant d'això», concloïa. Carmen Calvo també es va voler pronunciar assegurant que «Joan Carles està al marge de la prefectura de l'Estat».

Les possibles sortides

L'actual monarca ha conversat amb alguns membres del govern per poder salvar la institució i sembla que tots han coincidit que el millor és la sortida de Joan Carles de la Zarzuela i, fins i tot, el seu exili fora d'Espanya. Deixar el país es presenta com la millor solució, i Felip VI ja estaria pensant en cinc destinacions per exiliar al seu pare. El que preocupa, però, és el seu estat de salut, ja que últimament ha patit molts problemes i el pròxim mes de gener complirà 83 anys. 

D'aquesta manera es tancaria un capítol molt desagradable per al propi Felip VI, que va començar amb la renúncia pública i formal a l'herència del seu pare després de conèixer la fortuna opaca de l'emèrit. En tot cas, la decisió d'exiliar a Joan Carles d'Espanya no aniria en perjudici de la seva obligació de retre comptes davant la justícia. 


Comentaris

envia el comentari