Gerro d'aigua freda a Felip per començar la setmana: S'acosta tempesta a la Zarzuela

Suïssa ja ha enviat a Espanya les dades sol·licitades sobre els moviments econòmics de Joan Carles I

El Rei Felip VI durant un acte oficial amb l'aspecte seriós
El Rei Felip VI ja s'ha desvinculat del seu pare i ha renunciat a la seva herència arran de l'escàndol dels seus comptes a Suïssa | Catalunya Diari

S'acosta una gran tempesta a la Zarzuela. La setmana comença amb una delicada notícia que Felip ha encaixat amb preocupació. Suïssa ja ha enviat a Espanya les dades sol·licitades sobre els moviments econòmics de Joan Carles I. A partir d'ara, la Fiscalia ja disposarà de tota la informació necessària per investigar els comptes del rei emèrit al país helvètic.

Les dades del pagament a Joan Carles arriben a Espanya

Entre les dades que es van sol·licitar hi ha tots els aspectes del dipòsit de 100 milions de dòlars que l'Aràbia va pagar el 2008 el rei Joan Carles. Es tracta d'un ingrés que es va realitzar el 8 d'agost d'aquest any per part de la fundació panamenya 'Lucum' en un compte de la banca privada Mirabaud, situada a Suïssa.

La Fiscalia considera aquest dipòsit com la punta de l'iceberg d'un rastre més ampli de comissions que vincula el rei amb la construcció de l'AVE a la Meca. Una vegada que la documentació estigui en mans de Tribunal Suprem, el fiscal a qui s'ha encarregat el cas haurà de decidir què fer.

La inviolabilitat de Joan Carles I

No obstant això, no n'hi haurà prou amb determinar si els indicis contra el rei emèrit són suficients, sinó també caldrà fixar l'abast de la seva inviolabilitat. En principi, el rei sol podria ser imputat per delictes comesos a partir de l'any 2014, moment de la seva abdicació. No obstant això, els lletrats del Congrés van determinar que la inviolabilitat havia d'estendre si l'origen del presumpte blanqueig se situa en un moment en què encara era monarca.

Queda clar que la investigació sobre Joan Carles I  estarà plena de traves polítiques i jurídiques. Encara que finalment no es pugui demostrar res, a ulls dels ciutadans l'escàndol del monarca emèrit servirà per qüestionar a la institució i posar el focus mediàtic sobre el seu successor.


Comentaris

envia el comentari