Arriben dies de foc, cultura i passió per la Festa Major de Sant Pere a Reus

Els dies centrals d'aquesta Festa Major, que té les Tronades com a protagonistes, arriben aquesta setmana amb desenes d'activitats per a tots els gustos i edats

La Tronada és un dels elements principals de la Festa Major de Reus.
La Tronada és un dels elements principals de la Festa Major de Reus. | Laia Solanellas

 

La ciutat de Reus, al Baix Camp, ja es troba immersa en els dies grans de Sant Pere, la Festa Major que des de l'any 2010 és Festa Patrimonial d'Interès Nacional, i no és per menys, ja que compta amb diversos elements i actes que la converteixen en una de les festes majors de Catalunya que s'han de viure com a mínim un cop a la vida. Però si hi ha un element que és protagonista en aquestes festes és sens dubte la coneguda Tronada, que peta fins a quatre cops en diferents dies: el 24 de juny amb el Pregó, el 28 de juny amb la vigília de la festa, i el 29 de juny —la Diada de Sant Pere— dues vegades, pel matí i per la tarda.

La Tronada és una antiga forma de preparar artesanalment la pirotècnia que ha fet ressonar la plaça del Mercadal, lloc on esclata, des de fa més de 300 anys. El foc, el fum, el seu esclat i la seva pòlvora fan posar la pell de gallina no només als reusencs i reusenques, sinó també a tothom qui la viu en directe. Un altre dels elements destacats pels quals val la pena veure en directe la Festa Major de Reus és el seu ampli Seguici Festiu, que compta amb una llarga tradició ja que la primera documentació escrita de tres de les cinc parelles de Gegants de Reus i la Mulassa és del 1800, malgrat que les figures originals no surten al carrer des del 2005 però es poden visitar lliurement al Museu de Reus. El Seguici Festiu de Reus és molt complet, amb un dels gegants considerats més bonics del país, els Nanos de Reus, així com un ampli bestiari festiu i també balls.

El Seguici Festiu de Reus és espectacular.
El Seguici Festiu de Reus és espectacular. | Laia Solanellas

 

Els actes d'aquesta setmana

A banda dels actes que compten amb més tradició, també se n'han recuperat o creat d'altres d'ençà uns anys, com per exemple la Nit de fer l'Índiu, un esdeveniment que tot i ser jove cada any suma més adeptes, ja que els participants poden gaudir ballant i saltant amb els Gegants Indis i l'Àliga, així com un element festiu convidat. Enguany de forma excepcional, ja que Reus és Ciutat de la Música 2018, hi prendrà part la Banda Simfònica de Reus. Aquest acte es farà el dimarts 26 de juny a partir de les 22.30 hores, i abans aquest mateix dimarts, tindran lloc els Cóssos, una divertida competició amb jocs tradicionals entre equips formats per integrants dels diversos elements del Seguici Festiu de Reus.

La Nit de fer l'Índiu.
La Nit de fer l'Índiu. | Laia Solanellas

 

El dimecres 27 de juny el protagonisme l'agafa el Seguici Festiu petit, que també es va ampliant any rere any amb elements i balls nous. Arrencarà des de l'Ajuntament de Reus a les sis de la tarda, i passarà pels carrers del centre de la ciutat fins a acabar de nou a la plaça del Mercadal, on cada element farà la seva actuació de lluïment. Aquest dimecres també és un bon dia per descobrir un altre tret característic de Reus pel que fa a la seva gastronomia, ja que a partir de les 21.00 hores es podrà degustar el típic plat de Bou amb Arròs amb un sopar popular amb ball de revetlla a la plaça d'Evarist Fàbregas. Finalment la jornada s'acabarà amb una altra de les noves incorporacions a la Festa Major, el Tomet de Sant Ganxet, un espectacle ple de sorpreses al Fossar Vell que acabarà amb molta festa i concert.

Les últimes Tronades

La Vigília de Sant Pere, al 28 de juny, el Seguici Festiu i la part més solemne de la Festa Major de Reus agafen el protagonisme com no podia ser d'altra manera. Tant el dia 28 com el dia 29 són els dies més importants de la Festa Major reusenca i amb els quals es pot gaudir de la plenitud d'aquesta. Un acte interessant també, abans del gruix d'esdeveniments del vespre, és el concert vermut de la Banda de la Festa Major al Jardí de la Casa Rull, una festa amb la qual es toquen temes que parlen sobre elements del seguici reusenc i en què el vermut no para de córrer, tot en un lloc tan emblemàtic com aquest edifici del patrimoni modernista de la ciutat.

És a la tarda quan els actes més solemnes agafen força. Amb el Toc de Festa des del Campanar de la Prioral de Sant Pere, a les cinc de la tarda, surten en cercavila els Gegants de Reus, els Nanos i l'Àliga, i poc a poc s'hi aniran sumant els altres elements i balls del seguici de la ciutat. A les 20.00 hores, amb tot el Seguici Festiu a la plaça del Mercadal, s'iniciarà l'Anada a Completes. Després que l'Àliga faci el seu Ball Solemne curt a la porta de l'Ajuntament com a salutació a les autoritats, aquestes començaran a caminar fins a la Prioral de Sant Pere, on es farà l'obertura de l'arca de l'altar major on es guarda durant tot l'any el bust reliquiari de la imatge de Sant Pere. Més tard, tot el Seguici torna a la plaça del Mercadal, i un cop arriben les autoritats té lloc el moment àlgid: primer amb el pilar caminant dels Xiquets de Reus, que recorre tota la plaça fins davant l'ajuntament, i acte seguit amb la Tronada. Un cop ha petat es realitza un castell de focs al centre de la plaça. A la nit la revetlla arriba carregada de música per a tots els gustos, amb fins a quatre revetlles per escollir repartides per la ciutat.

Els focs artificials per la Vigília de Sant Pere Reus.
Els focs artificials per la Vigília de Sant Pere Reus. | Laia Solanellas

 

La Diada de Sant Pere

El dia de Sant Pere, el 29 de juny, compta amb actes des de les set de la matí, amb les tradicionals matinades. De la Diada en destaquen la primera Tronada, que té lloc a les 11.00 hores, i va seguida de l'actuació de lluïment dels grups festius de la ciutat, amb preciosos balls dels Gegants i tots els elements que fan les delícies de tothom. A la tarda, a les 19.30 hores, de nou es recorrerà els carrers del centre amb la Professó Solemne, en la qual a més del Seguici Festiu aquest cop hi participen cantors, el bust reliquiari de Sant Pere sota tàlem, l'arquebisbe, el prior, etc. Un cop la imatge de Sant Pere arriba al Mercadal es fa una espectacular ballada de tots els grups festius, i quan aquesta se situa davant l'Ajuntament esclata l'última Tronada de Sant Pere.

Amb tota la pólvora de la Tronada ja gastada, Sant Pere es dirigeix de nou a la Prioral i quan arriba a la plaça de Sant Pere té lloc també un dels moments més bonics de la festa, amb un gran esclat i la tronada aèria. El Seguici Festiu torna de nou a la plaça del Mercadal per fer les seves últimes ballades, i finalment la Víbria, el Drac i el Ball de Diables posen punt i final a la festa amb la carretillada i l'encesa.

L'esclat de la Diada de Sant Pere, al final de la festa.
L'esclat de la Diada de Sant Pere, al final de la festa. | Gerard Martí

 


Comentaris

envia el comentari