José María Almoguera, el fill de Carmen Borrego, ha de conviure amb una malaltia que, encara que hi ha ocasions en què els pacients romanen asimptomàtics, en molts casos poden provocar síncopes o, fins i tot, una mort sobtada.
El jove va arribar a les nostres vides el passat mes de maig quan va celebrar, amb magnificència, el seu casament amb Paola Olmedo. I és que aquest enllaç no va estar exempt de polèmiques després que Rociíto decidís no assistir a la celebració.
Ara, el fill de Carmen Borrego i la seva nora estan passant una de les etapes més felices de les seves vides, malgrat la malaltia hereditària que pateix el cosí d'Alejandra Rubio.
Durant una de les seves entrevistes per a Lecturas, Carmen Borrego va recordar un dels moments més durs que va viure amb el seu fill en saber que patia la síndrome de Brugada.
Amb només 23 anys, el jove li va donar un gran ensurt a la seva família. I és que, abans de diagnosticar-li aquesta malaltia, José María va patir un episodi d'arrítmia. Per això, des de llavors, s'ha vist obligat a portar un desfibril·lador implantat.
Quina és la malaltia que pateix el fill de Carmen Borrego?
El fill de Carmen Borrego pateix el que es coneix com la síndrome de Brugada, una malaltia poc freqüent que afecta el cor. Per regla general, sol ser una patologia hereditària que provoca arrítmies que poden arribar a ser mortals.
Normalment, els pacients no solen tenir símptomes i porten una vida amb total normalitat. Però, de vegades, aquestes arrítmies poden provocar síncopes o desmais o, fins i tot, una mort sobtada.
Segons la Unitat de Cardiopaties Familiars de l'Hospital Puerta de Hierro, la majoria dels casos són d'origen genètic i apareixen a conseqüència d'una alteració a l'ADN.
Aquestes alteracions afecten els gens responsables dels canals iònics situats a les membranes de les cèl·lules que formen el cor. I és que, aquests canals regulen el flux de càrregues elèctriques del cor i la seva alteració pot provocar que la persona sigui propensa a patir arrítmies.
I, encara que és una afecció que es transmet de pares a fills, de vegades pot aparèixer pel consum de certes drogues o fàrmacs. Els símptomes que poden desenvolupar aquests malalts, entre els quals hi ha el fill de Carmen Borrego, són els marejos, desmais, dificultat respiratòria durant la nit, palpitacions o batecs irregulars.
Tot i que les complicacions més comunes que solen patir aquests pacients són els desmais i l'atur cardíac sobtat. I, malgrat que el primer no té gaire importància, el segon pot arribar a ser mortal.
Igual que el fill de Carmen Borrego, molts pacients descobreixen que tenen la síndrome de Brugada després de patir la primera crisi o després de sotmetre's a un electrocardiograma.
De fet, la gran majoria de malalts són diagnosticats després de fer-se una revisió rutinària del cor. Per això, és important que després de patir qualsevol desmai sense explicació, s'hi vagi a un centre hospitalari per sotmetre's a aquesta senzilla, ràpida i indolora prova.
Per complementar aquesta prova, el metge pot sol·licitar un ecocardiograma per descartar que l'origen dels desmais no estigui en cap estructura del cor. També poden arribar a demanar un registre 'Holter', és a dir, una prova que permet registrar els batecs del cor durant 24 o 48 hores per descartar qualsevol anomalia que es produeixi durant aquest temps.
El fill de Carmen Borrego i la resta de pacients diagnosticats amb la síndrome de Brugada s'han de sotmetre a revisions periòdiques amb el cardiòleg per prevenir qualsevol tipus de complicació.
A més, i en cas d'haver patit una síncope o una arrítmia que hagi desencadenat en un infart, han de portar implantats un desfibril·lador automàtic implantable, com en el cas de José María Almoguera.