El fill d'Ortega Cano tornarà a presó perquè no s'ha complert l'objectiu de «reinserció social»

Una jutgessa de Sevilla ha dictat sentència en el cas del fill de José Fernando
José Fernando, el fill de José Ortega Cano i Rocío Jurado | CatalunyaDiari.com

 

La jutgessa del Penal número 5 de Sevilla ha revocat la suspensió de la condemna d'un any i nou mesos de presó que va imposar al fill de l'extorero José Ortega Cano, José Fernando Ortega Mohedano, per robar i agredir un jove l'any 2013 al costat d'un club de Castilleja de la Costa, de manera que el jove haurà de tornar a presó, en considerar «frustrats» les finalitats de «prevenció i de reinserció social» després d'acumular altres tres condemnes diferents.

  

  

  

  

Fonts judicials han informat que la magistrada ha dictat un document en el qual acorda la revocació de la suspensió de la pena de presó, tal com havia sol·licitat la mateixa fiscalia de Sevilla, després d'haver tingut coneixement que el fill d'Ortega Cano ha estat condemnat posteriorment fins a tres ocasions diferents.

  

  

  

  

La magistrada recorda en aquest acte que, el dia 7 de juliol de 2015, va suspendre per un termini de dos anys el compliment de la pena de presó imposada a José Fernando, amb l'advertència que revocaria aquesta suspensió en cas que cometés algun delicte dins del termini referit.

  

  

  

  

En aquest sentit, té en compte que, dins d'aquest termini de dos anys, José Fernando ha estat condemnat per un jutjat de Salamanca al pagament d'una multa de 540 euros per un delicte lleu d'amenaces i per un jutjat de Jerez de la Frontera a un any de presó per infringir en dues ocasions l'ordre d'allunyament acordada pel que fa a la seva parella, a la qual va visitar a l'hospital quan estava embarassada.

 

 

D'aquesta manera, la jutgessa considera que l'«expectativa» en què es va basar la decisió de suspensió «ja no pot ser mantinguda, havent deixat de concórrer en el penat pronòstic favorable» de no cometre delictes en el futur i entenent-se «frustrades» les finalitats de «prevenció i de reinserció social».

  

  

  

  

Per això, acorda revocar la suspensió del compliment de la pena que li va ser imposada, la qual cosa implica que haurà de complir la condemna d'un any i nou mesos de presó.

 

 

El recurs

 

L'advocada del fill d'Ortega Cano ha recorregut la decisió de la jutgessa, en considerar-la «contrària a Dret i perjudicial per als legítims interessos» del seu patrocinat, segons el recurs de reforma. 


En aquest recurs, la lletrada Esperanza Lozano diu que la magistrada basa la seva decisió «en la comissió de nous il·lícits durant el període de suspensió» de la pena de presó imposada, concretament per la comissió d'un delicte d'amenaces i dos delictes de trencament de mesura cautelar.

Al fil, relata que, des del 12 de maig, José Fernando «es trobava intern al centre Sant Joan de Déu de Ciempozuelos, sent tutelat en el mateix i considerant-se greument perjudicial per al meu representat i la seva evolució clínica un ingrés a la presó».

 

Conductes «reprovables»

 

L'advocada afirma que, «si bé és cert que el meu representat en el període de suspensió de la condemna ha tingut conductes reprovables, també és cert que a dia d'avui les seves circumstàncies són molt diferents de les de fa uns mesos, circumstàncies que no solament fan desaconsellable l'ingrés a la presó, sinó que posen de manifest la intenció de José Fernando de no tornar a cometre errors, i per tant de no frustrar les finalitats pels quals se li va concedir el benefici de la suspensió».

«És precisament ara quan ha de ser mantinguda la suspensió concedida en el seu moment, ja que és precisament ara quan s'estan complint les expectatives tingudes en el seu moment», subratlla la lletrada, que afegeix que «també és preu analitzar la naturalesa dels delictes pels quals ha estat condemnat i en els quals ara es basa la decisió de revocar la suspensió, així com les circumstàncies en els quals van ser comesos».

Al fil, i respecte del delicte lleu d'amenaces, precisa que «ens trobem davant un delicte lleu, delictes la naturalesa dels quals ni tan sols és rellevant per decidir sobre la suspensió o no d'una pena de presó, per tant no haurien de considerar-se per fundar la revocació d'una suspensió».

 

 

José Ortega Cano i José Fernando a la sortida dels Jutjats  | Cedida

«Consentiment de la víctima»

 

En relació als dos delictes de trencament de mesura cautelar, l'advocada assevera que en tots dos casos «s'estima l'atenuant de consentiment de la víctima, qui ha intentat en reiterades ocasions que s'anul·li aquesta mesura cautelar, mesura que en tots dos casos va ser infringida per trobar-se la parella de José Fernando ingressada en un centre hospitalari per problemes de salut i estant embarassada de la filla que té en comú amb el meu representat».

És a dir, manifesta, «en cap cas els trencaments de la mesura cautelar de prohibició d'aproximació pels quals va ser condemnat José Fernando van tenir la seva raó de ser a atemptar contra la persona protegida, o en els mateixos es va exercir algun tipus de violència, sinó que van ser fruit d'un cúmul de circumstàncies en les quals es va veure obligat a acudir al centre hospitalari».

La lletrada conclou dient que «els delictes pels quals ha estat condemnat no suposen que les expectatives que en el seu moment van fundar la decisió de suspendre la pena per un delicte de robatori amb violència s'hagin vist frustrades», recorrent per tot això l'acte on la jutge acorda revocar la suspensió de la pena de presó.

🔴 Ara pots rebre els avisos del tall de carreteres al teu correu. Fes clic aquí!

Comentaris