URGENT

🔴 Caos a Barcelona per la caiguda d'una palmera a la Diagonal

Foment traurà a concurs les autopistes rescatades a Madrid

De la Serna canvia d'estratègia i confirma que l'Estat ja no es quedarà amb les vies «ara que són viables»
Foment traurà a concurs les autopistes que rescati per evitar el seu impacte a les arques públiques. | CatalunyaDiari.cat

El Ministeri de Foment no es quedarà amb les autopistes en fallida que hagi de rescatar, sinó que les traurà de nou a concurs per tornar a cedir la seva explotació a empreses privades, gràcies al fet que actualment tornen a ser viables. El departament que dirigeix Íñigo de la Serna obtindrà així recursos per afrontar «en gran mesura» el cost de la responsabilitat patrimonial de l'administració (RPA) que en suposarà el rescat i evitarà que recaigui en les arques públiques. L'RPA és l'import que l'Administració ha d'abonar als actuals concessionaris de les autopistes en el moment en què reverteixin a l'Estat per la inversió que van fer en la seva construcció, una factura «inferior als 3.000 milions d'euros», segons el ministre, però que el sector calcula en uns 5.000 milions.

A més, en cedir de nou en concessió les autopistes al sector privat, Foment busca evitar també el cost que les autopistes suposen en termes de manteniment, conservació i personal, estimat en uns 65 milions d'euros anuals. A més, assegura que la nova contractació de les vies es faria ja amb la garantia que no tornaran a caure en la situació on es troben perquè, segons Foment, «s'han dut a terme els canvis legislatius necessaris». Foment canvia d'estratègia i planteja aquest nou escenari per a les vuit autopistes de peatge en fallida des del 2012 gràcies al fet que, segons el ministre, ara han tornat a ser viables. «Són viables si no es considera la seva 'motxilla'», va matisar en referència al deute d'uns 3.200 milions d'euros que suporten. «Tenen un benefici brut d'explotació (Ebitda) positiu i alguna presenta augments de trànsit mensuals del 20%», va asseverar durant la seva intervenció a l'Ágora d''El Economista'.  

 

Per això, va ratificar que Seittsa, societat depenent del seu ministeri, s'està ja preparant per quan hagi de quedar-se amb alguna autopista i abordar la seva posterior «relicitació». «Ens preparem a través de Seittsa per assumir les autopistes i relicitar-les, tot i que això suposarà un temps i encara no sabem si haurem d'assumir-les totes i com les traurem a concurs, si agrupades o individualment», va indicar. El Ministeri veu ara possible tornar a adjudicar les autopistes no només per la recuperació del trànsit, sinó també perquè ha fracassat el pla inicialment dissenyat per rescatar-les i gràcies al nou gir que han donat els processos judicials de concurs de creditors en què les autopistes estan immerses des de fa cinc anys. Així, De la Serna va confirmar que havia acabat sense acord la negociació que va emprendre quan va arribar al Ministeri amb els creditors de les vies, la majoria fons voltors, sobre el pla de rescat plantejat el 2014. «Les diferències eren importants», va indicar sobre aquest pla, que passava perquè l'Estat assumís les vuit autopistes després d'aplicar una reducció del 50% al seu deute i convertir en un bo la resta del passiu.  

Així mateix, es va referir al fet que els tribunals estan suspenent o deixant en suspens els processos de liquidació als quals ja han arribat alguna de les vuit autopistes en fallida, una «bona notícia», segons el ministre, atès que «dona més marge per maniobrar i preparar-nos per si cal quedar-nos-les», va indicar. L'Audiència Provincial de Madrid va resoldre recentment suspendre la liquidació de l'autopista de circumval·lació d'Alacant, que ha tornat així a la fase del concurs en què la concessionària pot negociar el deute amb els creditors per superar la insolvència, i s'espera que passi el mateix amb la de les radials R-3 i R-5. En cas que l'Audiència es pronunciï de la mateixa forma sobre aquestes dues vies, Foment ja no hauria d'assumir-les a partir de l'1 de juliol, tal com havia dictat un jutjat mercantil. 

 

Tot això coincideix amb l'increment del trànsit que registren les vies des de l'any passat. Només al febrer el conjunt de les vuit autopistes va augmentar una mitjana del 10,5% el nombre d'usuaris, un augment que s'eleva fins al 19% en el cas de la R-5. Precisament, la caiguda del trànsit que van registrar durant la crisi i els sobrecostos d'expropiació que van suportar en la construcció constitueixen les causes del risc de fallida que afronten aquestes tres autopistes, a més de les altres dues radials (R-4 i R-2), la Madrid-Toledo, l'Ocaña-Rueda, la Cartagena-Vera i la M-12, la que uneix Madrid amb l'aeroport de Barajas.