Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla de Mario Vargas Llosa amb el rostre seriós i mirant a càmera

La fortuna de Mario Vargas Llosa demostra si realment va estimar Isabel Preysler

El patrimoni de Mario Vargas Llosa no deixa cap dubte

Mario Vargas Llosa ja és a casa després d'estar hospitalitzat per covid per segona vegada en poc temps. Precisament, la primera vegada l'escriptor peruà va estar acompanyat a l'hospital per la seva exparella, Isabel Preysler, amb qui va trencar a principis de 2023. Un moment en què van aparèixer rumors que suggerien que la relació entre Mario Vargas Llosa i la mare de Tamara Falcó va ser per interessos econòmics.

Uns rumors que van ser clars quan van transcendir les xifres del patrimoni de Vargas Llosa. El peruà ha escrit un total de 60 obres completes tenint en compte la narrativa, el teatre i els assajos. Tota una vida dedicada a l'escriptura que li ha reportat nombrosos ingressos, un gran èxit, prestigi internacional i reconeixement.

Mario Vargas Llosa fotografiat dins d'un cotxe
Vargas Llosa va abandonar l'hospital fa pocs dies després de ser diagnosticat de covid. | GTRES

A més d'altres premis, el fet d'haver obtingut el Nobel de Literatura va provocar que moltes editorials volguessin comptar-hi. Alhora, gràcies a aquest guardó s'hi va embutxacar 10 milions de corones sueques, aproximadament un milió d'euros. Tot i això, en contra del que es podria pensar, començar una relació amb un personatge tan mediàtic no va ser favorable per a l'autor.

Per fi s'aclareix el motiu real de la relació entre Vargas Llosa i Preysler

Va ser el maig de 2015 quan van fer oficial la seva relació amorosa. Una notícia que va comportar l'augment de l'exposició mediàtica del Nobel, fet que va afectar les vendes dels seus llibres. Vuit anys de relació en què l'autor es movia entre l'ambient intel·lectual i la premsa del cor, cosa que no el va beneficiar.

Pel que sembla a Mario no li agradava el món de l'espectacle ni aparèixer a les revistes del cor. Encara que algunes persones de l'entorn editorial van pensar que podria resultar rendible ser portada de revistes, finalment no va ser així.

La veritat és que l'escriptor no va mantenir una relació amb Preysler per motius econòmics. Vargas Llosa no només rep ingressos de les vendes dels llibres publicats, sinó també de la seva participació en conferències i diferents actes polítics i altres activitats. Per tant, l'obtenció d'aquests beneficis descarten que estigués amb la seva exparella per cap interès.

Isabel Preysler i Mario Vargas Llosa junts al Teatro Real
Les xifres de Vargas Llosa aclareixen si va estar amb Preysler per interès. | Europa Press

Segons la periodista catalana Pilar Eyre, Mario Vargas Llosa rep un milió i mig d'euros de part de l'editorial com a bestreta per cada llibre. Recordem que en el temps que va durar la seva relació amb Preysler només va publicar dos títols: Cinco esquinas i Tiempos recios. A més, l'autor peruà escriu a El País, diari en què «té un contracte de 200 mil euros a l'any», va revelar la periodista de Barcelona.

Les xifres del patrimoni de Mario Vargas Llosa

D'altra banda, a cada xerrada en què participa, Vargas Llosa rep una compensació econòmica rellevant. Així, el 2018 va cobrar «un milió d'euros per una conferència a Punta de l'Est davant de mil rics de tot el món», va apuntar Eyre. Segons això, es pot estimar que l'escriptor percep almenys uns 65.000 euros mensuals.

A banda de la literatura, l'autor de La ciudad y los perros és propietari de Misti Copyright SLU, una societat amb què administra i explota els drets d'autor de les seves obres.

Primer pla de Mario Vargas Llosa mirant a càmera
Mario Vargas Llosa té immobles al seu nom a diferents països. | GTRES

Vargas Llosa també té al seu nom diversos immobles repartits per diferents llocs del món: el Perú, Londres, i Manhattan i Madrid. Precisament, és a Madrid on l'escriptor té fixada la seva residència actualment. Es tracta d'un habitatge de 300 metres quadrats al centre de la ciutat.

Al marge de les propietats, es calcula que la fortuna del peruà podria superar els 10 milions d'euros. Un elevat patrimoni fruit de la publicació de més de 200 obres, articles i les conferències i diverses activitats en què ha participat fins ara.