Freixenet es replantejarà traslladar la seu social fora de Catalunya en funció dels resultats del 21-D

El president de l'empresa catalana, José Luis Bonet, ha reconegut que seria «un esquinçament» sortir de Catalunya perquè porten «més de cent anys» aquí

El president de la Cambra de Comerç d'Espanya, José Luis Bonet
El president de la Cambra de Comerç d'Espanya i de Freixenet, José Luis Bonet | CatalunyaDiari.cat

El president de la Cambra de comerç d'Espanya i de Freixenet, José Luis Bonet, ha anunciat que en funció dels resultats de les eleccions autonòmiques catalanes del 21 de desembre, el consell de la companyia votarà la conveniència de traslladar la seu social fora de Catalunya. En declaracions als mitjans a Alacant, on ha assistit al XVI Congrés de Directius CEDEIX, Bonet ha reconegut que seria «un esquinçament» haver de sortir de Catalunya perquè porten «més de cent anys» aquí.

Tanmateix, el president de Freixenet ha afirmat que davant l'aplicació «molt prudent» de l'article 155, «el que va passar és que va arribar el consell i vam decidir que mentre hi hagués esperança de tornar a la normalitat, el que fèiem era quedar-nos per veure-les venir». No obstant això, ha agregat: «Si el 21 de desembre, resulta que es plantegen les coses de tal manera que veiem que no és convenient seguir, tornaré a posar això en l'ordre del dia d'un consell i votarem». 

Amsterdam, la seu de l'EMA

Quan ha estat preguntat sobre l'elecció d'Amsterdam com a seu de l'Agència Europea del Medicament (EMA), en detriment de Barcelona, José Luis Bonet ha subratllat que tindrà conseqüències «molt dolentes». Així, ha relatat que quan algú té «l'esperança» d'aconseguir alguna cosa i no ho aconsegueix, «es queda frustrat».
 

«Això és el que ha passat. Lamentablement, és perdre una oportunitat que era versemblant», ha considerat Bonet,  i ha sostingut que «possiblement» en «condicions normals» l'EMA «ja» estaria a Barcelona. «Però estem com estem i la falta d'estabilitat produeix desconfiança al món, i llavors no vénen», ha apuntat. 

Al seu judici, aquesta situació ha de fer «reflexionar» i veure que «per aquest camí, en el qual estem a Catalunya en aquest moment, no anem a cap lloc». En aquest sentit, ha apostat per «buscar una reordenació de les nostres pròpies relacions i la manera en què portem les coses, on la societat està fracturada, i tornar a una reconciliació en les condicions de normalitat en la senda constitucional i l'estatut de Catalunya, que és el democràtic».
 

Bonet ha dit que es poden «fer càbales i especulacions» sobre la pèrdua econòmica que es pot haver produït, però ha dit que «no és transcendent»: «És molt pitjor la confiança que han deixat de tenir-nos. Això és molt dolent per a Barcelona, Catalunya i Espanya».

A més, ha afirmat que l'aplicació de l'article 155 ha posat «el fre» a una «dinàmica que no se sabia on anava i fora del normal» per mitjà del cessament del Govern, el «tancar el Parlament» i posar les urnes i «dir al poble català a votar: Això és el democràtic, votar amb garanties no com el que va passar l'1 d'octubre que va ser una mobilització però no un referèndum; perquè sense garanties democràtiques les urnes no valen».

Un mes «molt dolent en tots els sentits»

Quan li han preguntat sobre la situació econòmica a Catalunya, José Luis Bonet ha incidit que el mes d'octubre «ha estat molt dolent en tots els sentits». «El mes de novembre ha començat a apuntar millores. Sóc president de la Fira Barcelona. S'ha celebrat el Smart City, que ha anat molt bé; doncs això ja dóna una mica d'esperança que si realment tanquem la ferida aviat, restablirà la normalitat», ha indicat. No obstant, ha considerat que no podria vaticinar «res bo» si s'hagués seguit en la senda anterior.


Comentaris

envia el comentari