Descobreix si formes part de la generació X

Els membres d'aquest grup han nascut entre els 70 i els primers anys dels 90, i comparteixen l'era de les noves tecnologies amb els 'millennials'

La Generación X, también llamada Generación Perdida.
Tot sobre la generació X, que també es coneix amb el nom de generació perduda | Kay Hanlie / Unsplash

'Baby boomers', generació X, 'millennials'... Amb generacions i noms tan variats, és habitual que hi hagi confusions. Si vas créixer amb els 'walkman' o l'MTV, segurament formes part de l'anomenada generació X. Tot seguit, parlarem de diversos trets característics dels membres d'aquesta generació, que van viure en primera persona l'arribada de les noves tecnologies i el canvi que es va produir a la societat gràcies a aquest fet, a banda d'observar la manera en què tant el consumisme com la cultura pop es van fer amb la cultura que havien arribat a construir.

En què consisteix la generació X?

De la mateixa manera que passa amb qualsevol altra generació, aquesta també es caracteritza per incloure les persones que han nascut en un període concret, específicament entre la dècada dels 70 i el començament dels anys 90, tot i que la frontera amb els 'millennials' es difumina fàcilment.

Es tracta d'una generació nascuda a l'època de l'auge de la tecnologia, i per això normalment se'ls coneix com a artífexs de les noves tecnologies de la comunicació, les xarxes socials i l'expansió d'internet. Tot i que en gran part estan al darrere d'aquesta embranzida, un dels trets distintius entre la generació X i els 'millennials' és que aquests primers fan un ús de les tecnologies responsable.

Els 'baby boomers' van néixer cap al final de la Segona Guerra Mundial, i els seus fills són els individus que formen part de la generació X. Per aquest motiu, han vist una època de pau i de transició que ha contribuït a fer que puguin gaudir d'un nivell adquisitiu més elevat. A banda d'això, han vist com es desenvolupava la societat consumista, tot i que el seu consumisme no ha esdevingut excessiu. Al contrari d'allò que passa amb els 'millennials' i amb la més recent generació Z, confereixen valor als objectes materials perquè han estat incapaços d'adaptar-se a l'obsolescència programada.

L'origen del seu nom

Habitualment, es diu que el conegut periodista i fotògraf Robert Capa va ser la primera persona que va fer servir aquest terme. En un assaig fotogràfic que va fer l'any 1953, Capa afirmava que les generacions més recents tenien una visió del futur més aviat negativa, cosa que li feia predir un futur molt poc segur per a aquestes persones. Així, la X fa referència a una incògnita fent un paral·lelisme amb l'àlgebra, una cosa incerta que s'hauria de resoldre en un futur. Ara bé, Capa no podia imaginar els canvis socials que es produirien durant el decenni posterior.

L'any 1991 va recuperar el terme Douglas Coupland, un escriptor que va titular una novel·la que va escriure amb el nom de 'Generació X'. En aquesta obra parla de l'estil de vida que duen els joves adults cap al final de la dècada dels 80. Durant els 90, els mitjans de comunicació van popularitzar l'ús del terme, que va acabar-se vinculant sobretot amb els espectadors del canal dels Estats Units MTV, en un moment d'auge del grunge i el pop-rock.

Altres denominacions de la generació X

La visió més negativa de la generació X li ha valgut alguns altres calificatius de l'estil de generació Peter Pan o generació perduda. La primera denominació fa referència al conegut i icònic personatge de Disney, i també a la síndrome de Peter Pan, que es vincula amb la impossibilitat d'alguns adults d'arribar a ser persones madures. Dan Kiley, un prestigiós psicòleg dels Estats Units, va definir els afectats per la síndrome com a persones que no poden o no saben renunciar al fet de ser infants per començar a assumir algunes responsabilitats.

via GIPHY

 

Principals trets de la generació X

Hi ha diverses investigacions que han intentat determinar alguns trets distintius de les persones que formen part d'aquesta generació, i que l'han limitat a les persones nascudes entre l'any 1955 i mitjans de la dècada dels 80.

Fills de pares que decideixen ser-ho tard

S'estima que la mitjana d'edat de les persones que integren aquesta generació a l'hora de donar a llum per primer cop és aproximadament 30 anys. Això es produeix per causes diverses, com ara una independència de les dones a nivell laboral i econòmic, l'augment del nivell de vida o una disminució de la taxa de mortalitat. A banda, cal destacar que aquesta tendència es torna més pronunciada en els membres de la generació 'millennial', perquè el fet de tenir fills ja no es veu com una necessitat.

Impulsors de les noves tecnologies

Tal com hem explicat, els membres d'aquesta generació han impulsat la revolució tecnològica. Ara bé, no es tracta de nadius digitals. Se'n poden extreure diversos exemples, com ara el sorgiment de Facebook, Napster o Netflix, totes xarxes i plataformes que han produït una autèntica revolució a nivell de la societat. Un estudi de la Universitat de Michigan, de manera sorprenent, assenyala que els integrants d'aquesta generació destinen el temps lliure que tenen a la cultura i també a l'oci, en espais exteriors. 

El seu format predilecte és el físic 

En aquesta era digital que vivim, el format físic de diversos béns de consum ja no té gaire sentit. Hi ha exemples com ara els llibres, els CDs o els DVDs, elements que gairebé han esdevingut un objecte exclusiu per a col·leccionistes. Els nadius digitals i 'millennials' viuen de ple en l'auge i expansió del format electrònic en un sol espai: els telèfons intel·ligents. A banda, els integrants de la generació Z utilitzaran el contingut directament en 'streaming', en gran part gràcies a Netflix o Youtube.

Fan moltes tasques alhora

Sovint es diu que aquests individus fan moltes tasques alhora i són hiperactius, mirant de combinar família, estudis, feina i aficions. A més, es tracta de gent que està molt preparada a nivell acadèmic i que, de fet, sovint està excessivament preparada, cosa que fa que entrar al mercat laboral de manera normal no els sigui fàcil.

Tenen compromís però no estan conscienciats 

Hi ha diverses investigacions que afirmen que els integrants de la generació X són individus actius i compromesos a nivell polític —un 90% s'informen cada dia—, però els falta consciència al voltant de determinats problemes rellevants. En aquesta direcció, la Universitat de Michigan ens diu que únicament el 5% dels individus que formen part d'aquesta generació mostren una preocupació vinculada amb el canvi climàtic, mentre que el 10% afirma, de manera preocupant, que aquest fenomen no és real.

via GIPHY

 

Si formes part de la generació X, segur que recordes aquestes 10 coses

En cas que t'hagis sentit identificat amb la descripció que hem fet d'aquesta generació, aquí tens una llista de diverses coses que et faran deixar de sentir-te nostàlgic:

 • La pel·lícula 'Sol a casa', amb l'actor Macaulay Culkin.
 • La mort de l'icònic Kurt Cobain i el disc de Nirvana anomenat 'Nevermind'.
 • Les impressionants esmaixades de Michael Jordan.
 • L'aparició del mòdem i d'internet a les llars.
 • L'auge dels videoclips de la Madonna i de l'MTV.
 • La caiguda del Mur de Berlín.
 • El walkman per tal d'escoltar els àlbums que més t'agraden.
 • Els treballs de classe elaborats gràcies a l'enciclopèdia Encarta.
 • Windows 95 i 98, i el munt d'hores en què navegaves d'una carpeta a l'altra.
 • Les consoles de videojocs com ara Super Nintendo.

Què penses que fa que et diferenciïs amb els 'millennials'? Tens algun record especialment tendre?

Referències bibliogràfiques

 • Gen-X: The Birth of a Label. sologenxwarrios.com, 2014.
 • STEPHEY, M.J. (2008) Gen-X: The Ignored Generation. TIME.
 • ARBOR, A. (2012) Generation X is surprisingly unconcerned about climate change. Universitat de Michigan.

Comentaris

envia el comentari