IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La Generalitat manté l'avís preventiu per contaminació atmosfèrica a la conurbació de Barcelona, Ponent i la Plana de Vic

L'alerta afecta 224 municipis de 13 comarques diferents pels nivells força elevats que s'han detectat

Imatge de la contaminació a Barcelona
Imatge d'un episodi de contaminació a Barcelona | Forocoches

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament de Territori i Sostenibilitat ha anunciat que manté activat l'avís preventiu per contaminació atmosfèrica que va declarar dimarts a la conurbació de Barcelona, Ponent i la Plana de Vic.

Aquest avís afecta els 40 municipis de la conurbació de Barcelona que formen part de la Zona de Protecció Especial de l'Ambient Atmosfèric (ZPE); la zona de qualitat de l'aire de la Plana de Vic, conformada per 38 municipis; i la de Ponent, que inclou 146 municipis.

Ateses les condicions meteorològiques, la Generalitat preveu mantenir actiu l'avís per partícules en suspensió fins dissabte i està previst desactivar-lo diumenge. Pel que fa a l'avís preventiu pels nivells de diòxid de nitrogen (NO2) a la conurbació de Barcelona, es desactivarà dissabte. La Generalitat demana als ciutadans que evitin els desplaçaments innecessaris i prioritzin l'ús de transport públic.

L'avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d'un episodi ambiental per alta contaminació, sense que s'hagi de produir necessàriament. Precisament, l'objectiu d'aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar que tingui lloc un episodi.
 

Aquest avís comporta: Indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat; informar als ciutadans perquè prioritzin l'ús del transport públic envers al vehicle privat; notificar a les activitats industrials i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos; recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

Poca dispersió i intrusió de pols africana

L'avís preventiu per nivells força elevats de partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) es mantindrà aquest divendres i dissabte i es desactivarà diumenge. La mesura es pren per l'entrada de pols africana que s'ha registrat aquest divendres, un fet que ha provocat l'increment de la concentració de partícules, i que no està previst que desaparegui fins dissabte al vespre. 

Pel que fa a l’altre contaminant que aquests dies ha presentat valors força alts a Barcelona i als 39 municipis de la seva conurbació, que conformen la Zona de Protecció Especial de l'Ambient Atmosfèric (ZPE), el diòxid de nitrogen (NO2), la situació ha millorat. Dijous no es van superar els valors de 160 micrograms per metre cúbic de mitjana en una hora en més d'una estació.

Avís preventiu per contaminació atmosfèrica
En carreteres hi haurà diferents cartells amb avisos per contaminació atmosfèrica | La Vanguardia

Aquest divendres, en canvi, l'estació de mesurament de la plaça Gal·la Placídia, a Barcelona, ha registrat una mitjana horària superior a 200 micrograms per metre cúbic, i la de Ciutadella, també a la capital catalana, una mitjana horària superior a 160 micrograms per metre cúbic.

Donat els patrons de mobilitat previstos per aquest divendres, és possible que els valors tornin a pujar aquesta tarda. Aquests factors aconsellen mantenir el dia d'avui l'avís preventiu a la ZPE pel que fa al diòxid de nitrogen, i es desactivarà dissabte. 

Recomanacions per reduir la contaminació

La Generalitat recomana els ciutadans dels municipis afectats: realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit; utilitzar el transport públic; reduir els desplaçaments amb vehicle privat; utilitzar el cotxe compartit; realitzar una conducció eficient; en el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes. Tot això quan a la contaminació produida per vehicles.

Cal tenir en compte que també estant a casa podem contaminar. Per tal de reduir aquesta contaminació, la Generalitat aconsella regular la climatització de les llars, baixant la temperatura del termòstat; assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils, com llenya o biomassa, evitant-ne purgues i arrencades
 

La alta contaminación en la ciudad hará que mañana se tome esta inédita medida.
La Generalitat aconsella no utilitzar els vehicles privats | Cedida

Comentaris

envia el comentari