YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Com és la gent narcisista?

Descobreix el perfil psicològic d’aquesta mena de persones

Descobreix els principals trets de la gent narcisista
Descobreix els principals trets de la gent narcisista | https://www.flickr.com/photos/59949757@N06/

 

Sovint, la gent narcisista no decideix recórrer a l’ajuda dels professionals de la salut mental, però és habitual que d’altres pacients parlin de problemes derivats de conviure amb aquesta mena d’individus. Igualment, algunes persones tenen un trastorn narcisista de la personalitat en àmbits diversos, també als mitjans de comunicació i a la vida pública.

En què consisteix exactament el narcisisme?

Sovint, vinculem el trastorn narcisista de la personalitat amb determinades personalitats que pertanyen al món de l’espectacle: cantants, actors, artistes, presentadors, personatges il·lustres... Es tracta de personalitats que, tal com es diu de manera col·loquial, «tenen molts fums».

Cal tenir en compte que el narcisisme no es relaciona de manera directa amb la posició socioeconòmica alta de l’individu, sinó amb la seva autopercepció —és a dir, la percepció del seu propi valor, sense tenir en compte la posició econòmica o social que pugui ocupar.

I precisament aquí és on rau l’essència del trastorn narcisista de la personalitat: l’individu narcisista es mostra totalment convençut del fet que és superior als altres. Es tracta d’una persona que, contínuament, fa una comparació amb la gent del seu voltant, i no creu que ningú pugui estar per damunt del lloc que ocupa. De fet, situa a molta gent —o a tota— per sota seu.

D’una manera més tècnica, podem afirmar que el narcisisme es distingeix per constituir un patró general de poca empatia en els vincles personals, de necessitat d’admiració per part dels altres i de grandiositat.

Què caracteritza els individus narcisistes?

La gent que està afectada pel trastorn narcisista de la personalitat sovint demostra posseir una autoestima molt forta. Això no fa que siguin més bones persones, perquè tenen moltes mancances pel que fa a les relacions interpersonals.

L’individu narcisista té la necessitat de col·locar-se sempre en un nivell superior a la resta, sigui perquè no en suporta algun tret, sigui perquè s’ha desvinculat de l’antic contacte que tenia amb aquestes persones. Per culpa d’aquesta desvinculació afectiva que senten cap als altres, els individus que pateixen un trastorn narcisista de la personalitat no tenen un interès genuí cap a l’altra gent, i això s’explica a causa de la seva poca empatia. Centren tota l’atenció en ells mateixos i no es preocupen gaire per les coses que puguin passar-li a la gent que tenen al voltant.

Només decideixen aprovar a terceres persones si orbiten al voltant seu, sempre que els reforcin de manera positiva a través d’afalacs i que, així, ratifiquin l’autopercepció que tenen i els aires de grandiositat que els caracteritzen. Per desgràcia, hi ha determinats amics i familiars dels narcisistes que duen a terme un paper d’«admiradors» incondicionals, molt sorpresos amb la confiança que la persona narcisista irradia.

El dia a dia del narcisista

Els individus amb trastorn narcisista de la personalitat —en el grau que sigui— exporten molt més enllà de la família tant la seva autosuficiència com els seus aires de grandiositat. És freqüent, de fet, que siguin persones que es desenvolupin i obtinguin benefici de la seva pròpia autoconcepció.

Habitualment, els individus narcisistes no senten cap mena de comoditat sempre que els toca moure’s en transport públic o quan els ingressen en un hospital, perquè tenen tendència a creure que es mereixen un tracte més favorable o es molesten si no obtenen determinats privilegis.

Els narcisistes pensen que han de rebre un tracte especial a tot arreu
Els narcisistes pensen que han de rebre un tracte especial a tot arreu | Psicología y Mente

 

Si tenen una bona feina, molt sovint fan servir el sou que guanyen per comprar sabates, rellotges, roba o cotxes molt cars perquè pensen que es mereixen aquesta mena de distintius: tant la imatge d’èxit com l’estatus són dos elements essencials per a la gent narcisista.

La persona narcisista sovint té un discurs autoreferencial i s’espera que qualsevol paraula que pronunciï sigui escoltada amb una especial atenció. És freqüent que es mostrin petulants mentre parlen d’ells mateixos, de les vides que porten i del punt de vista que tenen sobretot, i que demanin sempre que els escoltin molt atentament.

Tot i que ens hem avesat a veure aparèixer al cinema o a la televisió a individus narcisistes, i que fins i tot en puguem considerar alguns com a excèntrics o graciosos, tractar de manera quotidiana amb algú que té trastorn narcisista de la personalitat pot arribar a resultar molt irritant. A banda de tenir un comportament egocèntric, també són individus molt rancuniosos que sovint mostren set de venjança i ressentiment cap a les altres persones.

Sovint gaudeixen fent que l’altra gent se senti malament, i així aconsegueixen reforçar el sentiment de superioritat que tenen i el seu ego. Es tracta d’individus molt competitius i, en cas que pensin que els pot fer ombra algú, miraran de dinamitar la seva reputació i prestigi.

Breu resum

Com es diagnostica el trastorn narcisista de la personalitat

El manual DSM-V-TR ha publicat una classificació en la qual aquest trastorn té uns senyals determinats que poden ajudar els professionals de la salut mental a diagnosticar-lo:

 • Tenen propensió cap a l’arrogància.
 • Es preocupen de manera constant per fantasies relacionades amb l’èxit, el poder, l’amor o la bellesa.
 • Són individus que pensen que són especials i que miren de tenir reconeixement del seu estatus.
 • Tenen un sentit de la grandiositat exagerat.
 • Requereixen que els altres els admirin en excés.
 • S’aprofiten dels altres en benefici propi —això es coneix com a maquiavel·lisme.
 • Tenen la sensació que tenen tot el dret de rebre un tracte exquisit, i així ho manifesten. Així, les seves expectatives sobre el tracte que han de rebre són irracionals.
 • Envegen les altres persones, o pensen que els altres els envegen.
 • Són individus molt poc empàtics, que no poden reconèixer o detectar els sentiments de la resta de gent.

Referències bibliogràfiques:

 • AMERICAN PSYCHIATRIC ASSOCIATION (APA). Manual Diagnóstico y Estadístico de los Trastornos Mentales DSM-IV-TR. Barcelona: Masson. 2002.
 • NHL.NIH.GOV (MEDLINEPLUS). "Trastorno de Personalidad Narcisista". Rescatat d’aquest enllaç.
 • Traducció de: Trastorno Narcisista de la Personalidad: ¿cómo son las personas narcisistas?

Comentaris

envia el comentari