Gossos ensinistrats poden detectar el càncer de pulmó

Un estudi de l’Hospital Clínic ha demostrat que poden detectar el càncer a partir de l’alè del pacient

Els gossos ensinistrats poden detectar el càncer de pulmó | CatalunyaDiari.cat

Un equip de l'Hospital Clínic ha dut a terme un estudi que demostra l'eficiència dels gossos per detectar el càncer de pulmó, en un estudi inicial, a partir de l'alè dels pacients. L'avantatge d'aquest mètode és que la prova no és gens invasiva. Segons el portal de notícies de TV3, només cal que el pacient deixi anar l'alè en un tub que en captura les partícules. L'olfacte dels gossos és l'únic que és capaç de saber si hi ha o no les que s'associen al càncer. A més, l'ensinistrament ha anat millorant el percentatge d'encerts, que ha pujat del 98 al 100%.

El cap del servei de cirurgia toràcica del Clínic, Laureano Molins, destaca que els gossos detecten molts nòduls al pulmó, la majoria benignes. «Tenim eines, com escàners o puncions, que ens poden ajudar a determinar-ho. La idea és que el gos sigui una eina més que ajudi a esbrinar si davant d'un nòdul podem esperar o hem d'anar a buscar-lo quirúrgicament més aviat», explica.

A més d’ajudar a detectar aquest tipus de càncer, els gossos també poden ser determinants en cas de crisi per baixades o pujades de sucre en pacients diabètics, mitjançant l’olfacte. El gos borda si la persona té un problema, i a través de diverses instruccions ensenyades, la pacient pot demanar-li ajuda al gos i que ell li porti la insulina i alerti al servei de teleassistència.

 


Comentaris

envia el comentari