El govern espanyol apujarà el sou mínim el 2018 i continuarà augmentant-lo fins al 2020

Es preveu que el 2020 el salari mínim sigui de 850 euros, 143 més que l'actual
La ministra de Empleo, Fátima Báñez
La ministra de Treball, Fátima Báñez | CatalunyaDiari

 

La ministra de Treball del govern espanyol, Fátima Báñez, ha anunciat avui que el Salari Mínim Interprofessional (SMI) pujarà un 4% durant el 2018. Així doncs, passarà dels 707 euros actuals als 736. A més, també ha avançat altres propostes noves pels agents socials.

 

Báñez també ha explicat que s'estan fent negociacions perquè l'SMI continuï pujant fins a arribar als 850 euros mensuals el 2020. Això suposaria un augment del 15,4% respecte de l'actual. Aquestes negociacions començaran, segons la ministra, «en els pròxims dies».

 

Aquesta primera pujada afectarà 530.000 treballadors espanyols que actualment cobren el sou mínim. Aquest acord ha arribat després de les negociacions dels secretaris generals de Comissions Obreres (CCOO) i Unió General de Treballador (UGT) amb el govern. També han participat en les negociacions els presidents de la CEOE (Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials) i Cepyme (Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa).

Mariano Rajoy ja va avançar la pujada del Salari Mínim Interprofessional

 

La notícia va ser avançada per Mariano Rajoy quan va assegurar que li agradaria que «els sous siguin més elevats», afirmant que els augments en el salari mínim havien de ser compatibles amb el creixement econòmic i la creació anual d'almenys 450.000 llocs de treball.

 

«Hem de començar a recuperar les rendes a un ritme que permeti seguir creant mig milió de llocs de treball a l'any. Com tot a la vida, mantenir l'equilibri és molt important», va subratllar el president del Govern.

 

 

Tot i la pujada, els sindicats demanen augments

La petició inicial dels principals sindicats dels treballadors espanyols era que aquest 2017 el Salari Mínim Interprofessional (SMI) arribés als 800 euros i que augmentés fins als 1.000 euros mensuals en 2021, i per això l'acord assolit queda lluny de les seves expectatives inicials.

 

De fet, el 2020, si es compleixen les previsions, el salari mínim és de 150 euros inferior al que demanaven els sindicats, tot i que 143 euros superior al de 2017. Pel que fa a la recomanació de la Carta Social Europea, fixada al voltant del 60% del salari mitjà, el sou mensual queda encara més lluny de la xifra esperada.

 

El salari mitjà espanyol està posicionat al voltant dels 1.878 euros bruts al mes, de manera que una mitjana del 60% hauria de conformar un sou mínim de 1.126 euros mensuals, quasi 300 euros superior al que finalment s'aconseguirà el 2020.

El Govern no vol pujades més altes per seguir creant llocs de treball

La raó principal de l'Executiu espanyol per a les pujades salarials més reduïdes a les que demanen els sindicats és la creació d'ocupació. Segons la seva versió, una pujada salarial major faria que moltes empreses contractessin menys treballadors, de manera que es deixaria de crear ocupació i fins i tot es destruiria.

 

Per aquesta raó, el Govern considera que encara que les pujades salarials s'han de tenir en compte, també cal fer-les d'acord amb la situació econòmica i als objectius socials fixats.

 

Amb aquesta pujada, Espanya millorarà lleugerament a la llista de salaris mínims dels països europeus, tot i que quedarà encara molt lluny de Bèlgica o França, els salaris mínims se situen al voltant dels 1.500 euros mensuals.Comentaris

envia el comentari