YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

El govern espanyol veta el rei Joan Carles d'un acte polític a Mèxic

El monarca emèrit tenia previst assistir a la presa de possessió del president Andrés Manuel López Obrador

El emérito rey Juan Carlos I
El rei Joan Carles I no assistirà a la presa de possessió del president de Mèxic | CatalunyaDiari.cat

Cada vegada les funcions polítiques del rei Joan Carles són menors i no té pinta que la situació canviï. Prova d'això és la decisió que han pres des del govern espanyol i que deixa en evidència que la figura de l'emèrit és cada cop menys rellevant. El pròxim 1 de desembre tindrà lloc la presa de possessió d'Andrés Manuel López Obrador com a president de Mèxic. No obstant això, la destacada cita comptarà amb la notable absència del rei Joan Carles per voluntat de la Moncloa.

Preocupació pel seu estat de salut

Segons informacions publicades per 'El Español', des de Zarzuela admeten la seva preocupació per «l'estat de salut de Joan Carles». Tot i reconèixer que «està bé», creuen que «Mèxic és ja un viatge molt llarg». A més, expliquen que «les preses de possessió són cerimònies eternes», motiu pel qual no veuen «molt recomanable» l'assistència del monarca, ja que li podrien provocar una gran fatiga.

Don Juan Carlos no pasa por el mejor momento físico
El rei Joan Carles no pasa per un bon moment de salut | CatalunyaDiari.cat

El mitjà citat apunta que Mèxic, «juntament amb el Brasil», és el país iberoamericà «amb més inversió espanyola» i, per això, no volen que la presència del rei Joan Carles no coincideixi amb «la imatge que hem de donar». Així doncs, han decidit, «juntament amb el Govern» que sigui el rei Felip qui acudeixi finalment a l'acte i mostri el seu interès pel que passa al país.

Joan Carles I «ja és cosa del passat»

El tercer i últim motiu que donen des de la Zarzuela per justificar l'absència del rei emèrit és que Joan Carles ja no forma part de «l'Espanya actual» després de la seva abdicació i l'arribada del seu fill al poder. «Volem que ens representi una persona de l'Espanya actual, la que estem vivint en aquest moment, i aquest és Felip VI», asseguren abans d'afirmar que «el seu pare ja és cosa del passat».

La alargada sombra de Felipe VI hace desaparecer al Rey Juan Carlos
La figura de Felip VI ha fet desaparèixer a Joan Carles | Cedida

 

Una agenda buida

Joan Carles comença a ser conscient que el seu paper cada vegada serà menor i sembla que ja s'ha resignat davant aquest fet. «¿Has vist la seva agenda de l'últim mes?», apunten des de Zarzuela, recordant que entre els seus actes públics no hi ha hagut «res de res». «Ara resulta que no farà ni el que li van dir que podia fer», afegeixen.

«Físicament té una edat», reconeixen, però insisteixen que li havien assegurat que «podria anar a Mèxic sense problemes», al mateix temps que el consideren «el millor representant que podria tenir aquest país».

 

Ja s'esperava la decisió

Segons explica una font pròxima a la família reial, el rei Joan Carles «ni s'ha enfadat» després de la decisió. «Ho estava esperant. Està trist. Se sent humiliat i arraconat», admet, advertint «que no vagi ell a la presa de possessió del nou president mexicà ha estat un cop dur». 

La decisió, tot i que amb el vistiplau de la Zarzuela, hauria estat presa pel govern de Pedro Sánchez, que va ser qui va sol·licitar que fos Felip VI qui encapçales la comitiva nacional com a representant de l'Estat per a acudir a la cerimònia de presa de possessió del president de Mèxic.


Comentaris

envia el comentari