Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El rei emèrit Joan Carles I

El govern respon a la intenció del rei Joan Carles de tornar a Espanya

El ministre de Transports, José Luis Ábalos, recorda a l'emèrit les seves obligacions i que tots som iguals davant la llei

El rei emèrit Joan Carles I
Joan Carles té la intenció de tornar a Espanya | Cedida

Després de la filtració de la informació sobre la regularització fiscal del rei emèrit, l'entorn de Joan Carles va expressar la intenció de l'emèrit de tornar a Espanya aviat, potser per Nadal. Una notícia a la qual el govern espanyol ha decidit respondre.

Concretament ha estat el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, i ha estat contundent: «La llei és igual per a tots i ha de complir-se per igual». Així ho ha afirmat el ministre en una entrevista a La 1, qui ha estat clar en afirmar que «més enllà que afecti una institució que apreciem i de màxima importància per a l'Estat, la llei és igual per a tothom». Ábalos recorda que la manca davant l'incompliment de la llei ha d'establir-se sobre el principi d'igualtat «amb independència d'afinitats polítiques».

El ministre reconeix no tenir constància de si l'advocat de l'emèrit ja ha presentat la declaració voluntària davant l'Agència Tributària. No obstant això, més enllà de si és una bona o una mala notícia, ha considerat que «el millor és que no hagués passat en qualsevol cas».

Vol regularitzar la situació davant Hisenda

L'advocat de Joan Carles, Javier Sánchez-Junco, va confirmar la seva intenció de presentar una declaració voluntària davant l'Agència Tributària per regularitzar el suposat ús indegut de targetes opaques. L'emèrit entén que quan Hisenda respongui a la seva petició i tot estigui en ordre, no hi haurà motiu per seguir a l'estranger.

Des que va abandonar el país el 3 d'agost, l'ex cap de l'Estat va deixar clar que se n'anava per no perjudicar la institució i al seu fill, el rei Felip VI i que seria un retir temporal. Fa un mes, el periodista de la Cope, Carlos Herrera, pròxim al cercle d'amics del rei, va revelar que Joan Carles estava amb bon ànim i que planejava tornar a casa.

Sobre la seva intenció de regularitzar els diners, el ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha afirmat que «l'Agència Tributària establirà procediments d'investigació i determinarà el que hagi de determinar, però l'important és que no hi hagi diferència, es tracti de la persona que es tracti».

Alguns creuen que la notícia pot donar ales als sectors republicans, però Ábalos ha dit que «el que ens ha de preocupar és que les institucions actuïn amb el degut decòrum i que la ciutadania senti que el vincle de representació sigui el correcte», admetent, a més, que «qualsevol posicionament polític i de model d'Estat és absolutament legítim».

En el seu moment la Moncloa va negociar amb la Casa Reial la sortida de l'emèrit d'Espanya. I encara que de portes endins va pressionar perquè Joan Carles fes les maletes, en públic el president Pedro Sánchez, sempre ha mantingut la defensa de la institució monàrquica i del rei Felip VI, atribuint els escàndols a errors d'una sola persona. La qual cosa no va impedir que el fet fos aprofitat per un sector de govern, encapçalat per Unides Podem i Pablo Iglesias, per tornar a plantejar el debat sobre monarquia o república i desgastar la figura del rei. «No són adversaris», ha dit Ábalos.

Polèmica sobre les cartes al rei Felip

El ministre també s'ha referit al paper del rei Felip VI en la polèmica dels últims dies per l'enviament de cartes per part de militars retirats contra el Govern. Ábalos ha dit que «el rei sabrà el que ha de fer, a mi no m'agrada polemitzar amb la Corona», i ha valorat «el pas que ha donat que ha donat la ministra de Defensa traslladant el tema a la Fiscalia».

Quant al contingut de les cartes, Ábalos lamenta que hi hagi «una sèrie de claus preconstitucionals» i es mostra sorprès perquè «avui dia es pugui seguir pensant així després de més de 40 anys de democràcia». Per això creu que «no es pot frivolitzar ni entendre-ho com una astracanada» sinó com una cosa «de molta gravetat perquè és el fruit de l'emblanquiment de la ultradreta». En la seva opinió, «aquestes persones no s'expressarien així si no existís un ambient d'opinió previ i una sensació d'impunitat».

A més, apunta que les cartes són «el resultat de determinats discursos polítics on no s'estableix cap límit i s'abona el frontisme i el prejudici que determina l'odi». De fet, el ministre afirma que «sembla molt clar» el vincle entre les cartes i Vox, recordant l'afirmació d'una diputada ultradretà considerant als seus promotors com «la nostra gent». Ábalos ha dit que «Vox és una força que té com a objectiu dividir els espanyols entre espanyols i no espanyols, entre bons i dolents».