Gran polèmica amb el destí final de les donacions de roba

Sembla ser que algunes empreses venen part del volum donat per a enriquir-se

Moltes persones donen ignorant que el seu esforç servirà per a beneficiar a tercers | Cedida
 

Ja que és molt clar que hi ha desequilibri en el món, són molts els que intenten contribuir a pal·liar aquestes diferències contribuint amb el seu petit granet de sorra. Aquestes persones realitzen donacions amb l'esperança que l'ajuda que aporten, realment redundi en el benefici d'algú. No obstant això, pot no ser el que acabi succeint. Les ONG tracten de ser completament transparents en les seves xifres, i expliquen al detall com és el procés, però, sembla que estan proliferant entitats fraudulentes que, sota l'aparença d'una associació solidària, s'aprofiten de la bondat de les persones per treure'n profit. Això està succeint principalment en el negoci de la roba usada que, per la seva naturalesa, es presta més a derivar en lucratives estafes.

Gran quantitat de roba es recull anualment, de mitjana la quantitat oscil·la al voltant de 160 tones | Cedida

 

Segons estimacions, només a Espanya es recullen anualment unes 160 tones de roba usada de contenidors especials destinats a recollir les peces que les persones ja no vulguin per a elles mateixes. El problema és que, si bé pot semblar que la iniciativa és solidària, moltes vegades no hi ha cap ONG al darrere, raó per la qual no hi ha cap certesa que aquesta roba pugui ajudar a algú, com ja apuntava La Sexta. Com a agreujant es podria dir que els ajuntaments podrien estar-hi relacionats, de fet, no és que facin els ulls grossos, és que són ells mateixos els que signen acords d'explotació amb empreses a les quals donen autorització per gestionar aquests contenidors i usar els seus continguts com els vingui de gust. En compensació, els ajuntaments es lucren rebent un pagament pels seus serveis.

Mentrestant, aquests són els damnificats per la usurpació de les donacions socials | Cedida

 

Les empreses contractades són, per tant, llops disfressats de xais que, sota la premissa de la solidaritat, pretenen fer-nos obviar que segueixen sent empreses i que, per definició, busquen el benefici propi. Les peces recollides de les donacions es classifiquen i es renten, en un intent de millorar el seu estat i la seva aparença i poder-les vendre a un preu més elevat. Els compradors d'aquest producte de segona mà són comerciants de roba, empreses de reciclatge tèxtil o venedors al detall d'Àfrica. Aquest model de negoci podria semblar anecdòtic, ja que podríem pensar que el benefici deu ser ridícul, però, és extremadament rendible per molts i diversos factors: principalment perquè s'obté de forma gratuïta un producte que es ven amb un preu superior a 0. Aquí radica el benefici que, en estar parlant de tones, s'acaba traduint en milions.

Una altra problemàtica lligada és que, com que el benefici és evident, s'han llançat al mercat no només empreses, sinó també sectes, màfies i particulars que obtenen un elevat lucre a un cost ridícul. L'última problemàtica i, potser la pitjor, és que a causa d'això, són molts els que estan començant a deixar de donar. Moltes persones, en conscienciar-se de la situació real, han optat per deixar d'ajudar a empreses que actuen de forma alegal i han adoptat una postura molt més escèptica amb el tema de les donacions que, al final, acaba traduint-se en el fet que les persones necessitades rebran encara menys ajudes. Al final, el problema principal no és tant que algú es beneficiï, ja que sempre hi ha l'espavilat de torn, sinó que aquest benefici vingui a costa de les necessitats de persones que depenen d'aquest tipus de coses.


Comentaris

envia el comentari