Granier, l'exitós projecte d'un forner català que ara tothom vol copiar

L'empresa, fundada el 2010 per Juan Pedro Conde, compta ja amb més de 300 establiments, i espera obrir-ne molts més

Granier és una de les marques més exitoses dels últims anys. | Granier

Només fa sis anys que Juan Pedro Conde, forner des dels 15 anys, va decidir crear un nou negoci, un híbrid entre un forn de pa i una cafeteria per degustar els productes que es posaven a la venda. Així va néixer el primer Granier a Vilanova i la Geltrú, al Garraf, una de les marques més exitoses dels últims anys al nostre país. Segons ha explicat Juan Vicente Bonastre, el director general, a 'Emprendedores', primer va obrir botigues pròpies i, com que li va funcionar, va començar a fer franquícies. Les xifres parlen per si soles: 300 establiments oberts en poc menys de cinc anys. I la cosa no es queda aquí, ja que el fundador assegura que, aquest any, té previst obrir 100 punts de venda més, i en cinc anys preveuen 700 noves obertures. Amb tot, la base segueix sent el pa que, a diferència d'altres marques, no és precuinat, sinó que el que fan és parar el procés de fermentació per activar-lo al punt de venda i aconseguir d'aquesta manera un producte molt diferent.

El seu fundador, Juan Pedro Conde, és una persona molt familiar i amable amb tothom. Va arribar a Cornellà de Llobregat, on va créixer, i té una vida tranquil·la, allunyat dels mitjans de comunicació. Els seus pares eren de Granada que, com molta altra gent, es van instal·lar en aquesta part de Catalunya als anys seixanta, i segueixen allí. Amb 14 anys va buscar una feina que li permetés ajudar a casa seva perquè la difícil situació econòmica no li permetia tenir capritxos. Va trobar un lloc a l'obrador del forn del seu poble i va quedar enamorat de l'ofici, cosa que li ha permès tenir un èxit impensable fa uns anys.

El fundador de Granier, Juan Pedro Conde. | El Español

 

Però el sorprenent èxit també es deu a un repunt del consum i a uns preus absolutament competitius. Les seves conegudes ofertes de tres croissants per 1,5 euros els han fet famosos, encara que assegura que, amb una bona gestió, tothom pot aconseguir bons preus sense sacrificar la qualitat. D'altra banda, Granier també busca innovar constantment amb els seus productes i oferir noves experiències als seus clients. «Som un forn de pa amb cafeteria», assegura el director general, que destaca que el cafè és només un reclam, i que el 60% de la facturació el representen el pa i la brioixeria.

Sorprenentment, només 22 dels seus centres són propis, la resta són franquiciats. La inversió inicial oscil·la entre els 170.000 euros i els 60.000, però des de la companyia asseguren que es pot rendibilitzar en un parell d'anys. La realitat és que no li va gens malament a l'empresa de Juan Pedro Conde, i des de fa tres anys té inclús presència internacional. Ha obert locals propis a Londres, Lisboa, Roma i Miami, encara que la intenció és també fer franquícies. Actualment, l'estratègia que segueix és la d'un concepte de botiga més petita, on l'eix central sigui el pa, sense cafeteria ni degustació. A més, Granier estudia aprofundir més en el concepte de baix cost i el de premium, per «estar a l'avantguarda del pa». Molta gent truca a la porta de la companyia per comprar-la, però segueix en mans del seu fundador, que no té intenció de vendre-la.


Comentaris

envia el comentari