IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Diverses associacions de guàrdies civils asseguren que els agents se senten «abandonats» i amb la moral «per terra» a Catalunya

A més, acusen els Mossos d'Esquadra de «deslleialtat», per no haver complert amb l'ordre de tancament dels col·legis electorals

Les associacions de guàrdies civils asseguren que els agents se senten «abandonats» a Catalunya
Les associacions de guàrdies civils asseguren que els agents se senten «abandonats» a Catalunya | Cedida

Les associacions de guàrdies civils han comparegut aquest dimecres a la Comissió d’Interior del Congrés i han assegurat no només que no hi va haver «actuacions de violència inusitada» durant l’1-O. «Ha estat una actuació d’acord a la legalitat i recolzada per l’autoritat judicial», han apuntat abans d’afirmar que el que van fer els agents va ser «protegir els drets dels ciutadans». Els portaveus d’ASIGC, Unión de Oficiales, AEGC i Unión de Guardias Civiles, entre altres, han criticat el govern espanyol per la situació en què es troben els agents a Catalunya i han acusat els Mossos de «deslleialtat». Segons han afirmat, els agents que estan a Catalunya «estan essent sotmesos a una criminalització» i són «assetjats» per haver «defensat la Constitució». També han apuntat que se senten «abandonats». «El Ministeri de l’Interior hauria d’animar els Guàrdies Civils que estan allà, perquè la seva moral està per terra», ha afirmat José Francisco Silva, president de l’Associació d’Oficials de la Guàrdia Civil.

En declaracions abans d’assistir a la comissió, han apuntat que l’actuació dels agents durant l’1-O va ser «impecable» i que «no hi va haver càrregues». «Hi va haver desallotjaments amb els mitjans que la llei ens permet», ha afirmat el vicepresident de l’Associació Espanyola de Guàrdies Civils, Raúl Lobato. El portaveu de l’Associació pro Guàrdia Civil (Aprogc), Fernando Ramírez Trejo ha criticat durament el ministre Zoido, per haver «deixat sols» els agents a Catalunya en «situacions on no ens hem pogut defensar, segrestats als hotels on estaven ubicats, sense poder moure’s lliurement pel carrer, sense ser assetjats o agredits, i no s'han pogut defensar». Ramírez Trejo ha criticat també durament els Mossos d’Esquadra que tenien ordre de complir una ordre judicial –sobre el tancament dels col·legis de l’1-O- i «no l’ha complert». «Ara el que cal fer és veure qui són els responsables i que es prenguin les mesures judicials adequades», ha dit, i «esperen que s’aclareixi i el jutge acordi el que correspongui».
 

Segons ha afirmat, els comandaments dels Mossos «han abandonat l’ordre de la legalitat i han assistit a l’ordre dels polítics», mentre que els Guàrdies Civils que viuen a Catalunya són objecte d’un «assetjament». «Les nostres famílies han estat assetjades a casa seva i els fills de guàrdies civils han estat discriminats», ha afirmat, perquè «no era concebible que es produïssin aquests assetjaments a les casernes, que és on viuen les nostres famílies».  El vicepresident de l’Associació Espanyola de Guàrdies Civils Raúl Lobato, també ha acusat de «deslleialtat» els Mossos, que «estan permetent les escridassades». «S’han vist imatges vergonyoses». També ha criticat el govern espanyol: «El sentiment que hi ha ara és d’impotència, perquè estem allà per protegir l’ordre públic i ens estan assetjant a nosaltres» mentre que «els que ho haurien de fer, que són els Mossos, no ho estan fent». 


Comentaris

envia el comentari