IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Atenció: Problemes de La Caixa a la Xina

L'Industrial and Commercial Bank of China culpa Caixabank de la seva imputació per blanqueig de capital

Caixabank nega l'acucació d'ICBC
Caixabank nega l'acucació d'ICBC | CatalunyaDiari.cat

La imputació per part de l'Audiència Nacional sobre l'Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) ha provocat la reacció dels representants de la gran companyia bancària asiàtica, els quals han assenyalat Caixabank com a culpable de la situació. Per argumentar-ho, s'han escudat amb l'acord que es va arribar entre ambdues entitats, i que va ser registrat pel Servei Executiu de Blanqueig Espanyol (Sepblac) durant la primavera del 2013, on s'apuntava que la prevenció de blanqueig de capital requeia sobre l'empresa catalana.

El gegant xinès, catalogat com el primer banc del món en capitalització i dipòsits, va ser acusat de permetre el blanqueig de capitals a almenys tres organitzacions mafioses del mateix país, pel que, mitjançant l'informe anteriorment mencionat, no van dubtar en donar la responsabilitat d'aquesta situació a Caixabank, fent-la responsable de l'acusació d'evitar les denúncies de les operacions sospitoses entre grups criminals.

En aquest sentit, la informació que arriba per part del jutge encarregat de la investigació, Ismael Moreno, apunta que l'entitat catalana va ser l'encarregada d'enviar, durant l'any 2012, un total de 188 milions d'euros a la Xina, alguns d'ells procedents dels grups desarticulats en les operacions Emperador i Snake. Per la seva part, els representants de Caixabank es van encarregar de desmentir aquesta situació, eludint que l'entitat xinesa únicament va buscar la manera de desviar la seva responsabilitat.

Per un altre costat, un informe procedent per Anticorrupció explicava que, durant anys, el model de negoci de ICBC va estar basat en el blanqueig de capitals. Detallava que molts dels seus clientes eren membres d’organitzacions mafioses, qui enviaven enormes quantitats de diners procedents de frau fiscal per tràfic de mercaderies sense que el personal fes preguntes ni reportés la situació al Sepblanc.

Per aquesta situació, el magistrat manté la culpabilització en la seva resolució dirigida al banc xinès, acusant-lo d’ometre la realització de les comprovacions pertinents sobre les emissions dels seus clients, denuncia que la companyia asiàtica nega, per l’acord al que es remet, que va arribar amb Caixabank, culpabilitzant-la d’aquesta situació.


Comentaris

envia el comentari