Des que va començar la campanya de la Renda 2022, l'11 d'abril passat, milions de contribuents ja han presentat la Declaració. Tot i això, molts ciutadans esperen que s'obri el període per a la realització d'aquests tràmits per telèfon i de forma presencial. Per això, l'Agència Tributària ha fet aclariments sobre els terminis per demanar cita prèvia i per així poder ser atesos per un funcionari.
Aquells que optin per fer-la per telèfon ja tindran operatiu el sistema de cita a partir de dimecres 3 de maig. El termini s'allargarà fins al pròxim 29 de juny. El funcionament d'aquest sistema, que porta el nom de 'Plan le llamamos' , resulta molt senzill.
Un tècnic d'Hisenda es posarà en contacte amb el contribuent via telefònica per ajudar-lo amb els tràmits. El període de funcionament d'aquest model d'atenció estarà vigent des del 5 de maig fins al 30 de juny.
Què necessito per sol·licitar la cita per telèfon
La cita prèvia perquè ens atenguin per telèfon es pot reclamar a través de diferents canals. Un és per Internet, aportant el DNI o NIF electrònic, certificat electrònic, Cl@ve Pin o referència. També hi ha l'opció de demanar-ho per mitjà de l'aplicació de l'Agència Tributària.
L'organisme públic també habilita una sèrie de telèfons per concretar la cita. Hi ha dos números automàtics, com són el 91 535 00 71 o 901 12 12 24, o amb atenció personal a través del 91 553 00 71 o 901 22 33 44. L'horari serà de dilluns a divendres de 9.00 a 19.00 hores.
Un cop ens donin data, des d'Hisenda ens trucaran per telèfon al número facilitat des del 801 520 052. Els que aportin un número estranger rebran la trucada des del 917 276 222.
Quin és el procés per demanar cita presencial
Aquells ciutadans que vulguin sol·licitar la realització de la Declaració de la Renda de manera presencial hauran d'esperar una mica més. El 25 de maig serà quan es posarà en marxa el període per sol·licitar la cita prèvia, disposant de termini fins al 29 de juny.
Les vies de petició seran les mateixes que les anteriors, excepte el telèfon automàtic. Però, cal recordar que les declaracions presencials només es podran fer des de l'1 al 30 de juny.
Des d'Hisenda recorden a aquelles persones que no facin ús de les cites concertades que les poden cancel·lar. Hi ha la possibilitat d'anul·lar-les pels canals abans esmentats amb 24 hores d'antelació.
Per facilitar la gestió d'aquests tràmits, l'Agència Tributària arriba a acords amb ajuntaments i comunitats regionals. Aquests darrers posen a disposició dels ciutadans uns serveis amb professionals especialitzats perquè realitzin les declaracions de manera gratuïta.
Qui es pot beneficiar dels serveis gratuïts?
Aquests serveis que presta Hisenda de manera gratuïta no són a l'abast de tots els ciutadans. Des de l'organisme assenyalen que no tothom se'n podrà beneficiar. Només podran fer-ho els que van tenir uns rendiments de la feina per sota dels 65.000 euros anuals l'any passat.
A més, cal que els rendiments del capital mobiliari no superin els 15.000 euros, ni es tinguin dos immobles llogats. Tampoc es facilitarà aquesta opció als que exerceixin activitats professionals o empresarials en estimació directa o tinguessin accions de més de dos emissors.
Recorden també que les declaracions que es fan des del maig fins al juny només seran d'aquest exercici, del corresponent al 2022. No faran declaracions pertanyents a altres anys.
Per tant, abans de gestionar qualsevol cita prèvia caldrà conèixer les exigències i els requisits que imposa l'Agència Tributària .