Un important percentatge de catalans pateix patologies del son

Amb motiu del Dia Mundial del Son, el 17 de març, la Societat Espanyola de Neurologia ha publicat noves dades

Un gran percentatge de catalans té problemes per dormir. | Cedida

La Societat Espanyola de Neurologia ha publicat les dades dels hàbits del son de l'Estat amb motiu del Dia Mundial del Son, que se celebra aquest divendres, 17 de març. Segons aquestes dades, una de cada tres persones pateix algun tipus de trastorn del son, la majoria dels quals es poden tractar, però menys d'un terç dels afectats acudeixen a un especialista. L'insomni encapçala la llista de patologies més habituals amb entre un 20 i un 30% de prevalença, el segueix la síndrome de cames inquietes amb un 5% i l'apnea-hipopnea, l'obstrucció de les vies respiratòries en períodes repetitius, que tenen una prevalença d'entre un 4 i un 5%.

Els metges determinen que és necessari dormir per poder gaudir d'un funcionament adequat del sistema nerviós, ja que la privació de son pot derivar en una disminució del rendiment cognitiu i es pot resultar en una baixa concentració, errors de memòria i atenció, canvis d'humor o alteracions en la presa de decisions. A més, no dormir bé pot augmentar el risc de patir malalties. En un estudi realitzat per Dormity i la Vall d'Hebron a Catalunya l'any passat, es va determinar que un 45% dels catalans van a dormir passades les dotze de la nit i que entre un 10 i un 15% pren alguna substància per poder dormir.

Les dades de la Societat Espanyola de Neurologia revelen que els adolescents dormen menys hores de les indicades perquè la conscienciació sobre la importància d'un son de qualitat no està prou estesa a les escoles. Les dades també indiquen que les persones amb més problemes per dormir són les persones divorciades o separades, les vídues, les dones i les persones d'entre 50 i 70 anys.


Comentaris

envia el comentari