IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Iñaki Gabilondo parla sobre l'aplicació del 155 i diu que «una mica de por no ens aniria gens malament»

El periodista analitza la situació d'aplicació de l'article 155 de la Constitució

Aquest dilluns ha estat marcat, en bona part, per la resposta que Carles Puigdemont havia de donar a Mariano Rajoy, sobre si va declarar o no la independència el passat dimarts 10 d'octubre. S'ha acabat produint el que era més probable que passés: malgrat que el president espanyol va requerir a Puigdemont que respongués «sí» o «no», el president de la Generalitat ha optat per donar una resposta més desenvolupada i tornar a oferir el diàleg. Davant d'això, el govern espanyol ha interpretat que sí que es va declarar la independència i Puigdemont l'haurà de suspendre abans de dijous. Això ha provocat que nombroses personalitats es pronunciessin davant el conflicte i que especulessin què passarà dijous, ja que si Puigdemont no atura la independència, Rajoy aplicarà l'article 155 de la Constitució. Una de les personalitats que ha volgut dir la seva és el periodista Iñaki Gabilondo, que ha parlat en un vídeo en la seva secció a El País.

Gabilondo comença repassant l'actualitat entre Catalunya i Espanya, mentre diu que «anem cap al 155 inexorablement», i explica que a partir d'aquell moment entrarem en un moment «d'altíssima tensió». El periodista parla clar i diu que «passarem unes quantes setmanes amb el 155 gairebé oficialitzat 'de facto'» però encara «no implementat, no posat en acció», temps que qualifica que serà «molt delicat». Gabilondo explica que el procediment prolongarà l'espera, perquè diu que govern espanyol ha de «precisar les mesures que vol aplicar» i ha de demanar-li autorització al Senat, que li respondrà «afirmativament perquè té majoria el Partit Popular». Ara bé, el basc explica que el Senat no respondrà al govern sense haver escoltat les al·legacions dels afectats, «que suposo que es faran sense gaire pressa, se les prendran amb calma». Gabilondo afirma que «si és així», el temps d'espera serà «molt elèctric» i que el dia a dia serà «sulfúric» i on «el temps jugarà el seu paper» que «madura o podreix les coses».

El periodista també especula si aquest temps «unirà més el sobiranisme, segurament que sí» i «manté unit el constitucionalisme, segurament també» i de quina manera repercutirà en l'àmbit internacional, si modifica les mesures econòmiques, o si «escalfarà o refredarà» les relacions socials, tant a Catalunya com Espanya. Diu que el pitjor seria que augmentés la «irreductibilitat dels més irreductibles del sobiranisme i que escalfés més els més calents del constitucionalisme». Ara bé, Gabilondo confia que pugui arribar una «ratxa de seny, de sentit de la realitat», i també «una ratxa d'una mica de por. Sí, una mica de por no ens aniria gens malament», apunta, citant a François Mauriac, «la por és el principi de la saviesa» perquè, diu el periodista, «algun dia tot arribarà a la racionalitat d'una cita a les urnes i, tant de bo, quan arribi aquell dia, no estigui tot cap per avall».


Comentaris

envia el comentari