Iñaki Urdangarin haurà de fer front a diversos problemes psicològics a la presó

L'exduc de Palma ha rebut la prescripció d'un tractament antidepressiu

Iñaki Urdangarin
Iñaki Urdangarin | CatalunyaDiari.cat

Iñaki Urdangarin ja es troba a la presó de Brieva, a Àvila, on haurà de complir una condemna de cinc anys i deu mesos per la seva implicació en l'escàndol de fons públics de l'Institut Nóos.

Es tracta d'una presó amb un pavelló especial amb cinc cel·les, un pati i menjador propi i sales de vis a vis. A més, l'exduc de Palma també podrà disposar de cuina, bany, un petit gimnàs i televisió, i fins i tot una petita habitació que pot ser utilitzada com a despatx. I és que el Ministeri de l'Interior ha invertit durant els dos últims anys més d'1,6 milions d'euros per remodelar i modernitzar aquets centre penitenciari.

Per això, molta gent considera que en lloc de complir una condemna per frau fiscal, farà una mena de vacances en un ressort de luxe. No obstant això, José Carlos Fuertes Rocañín, metge expert en psiquiatria forense, s'ha encarregat de deixar clar a 'El Español' que aquesta afirmació es troba molt lluny del que haurà de viure en realitat el cunyat del rei Felip VI.

L'aïllament és un «càstig afegit»

El psiquiatre ha explicat que totes les mesures que s'han pres en l'ingrés del marit de la Infanta Cristina a la presó es deuen a «una situació excepcional en la qual la seguretat prima», descartant així que es tracti d'un tracte de favor. Això es deu al fet que els personatges coneguts públicament són més susceptibles de patir agressions i episodis violents.

De fet, Fuertes considera que l'aïllament que viurà Iñaki Urdangarin «és un càstig afegit». Per això, el cunyat de Felip VI ha rebut la prescripció d'un tractament antidepressiu abans del seu ingrés a la presó. «Es recepten inhibidors selectius de la recaptació de serotonina» per intentar «ajudar a suportar l'estrès dels primers dies», ha explicat el psiquiatre.

Iñaki Urdangarin
Iñaki Urdangarin | CatalunyaDiari.cat

Cinc fases d'adaptació

Fuertes revela que els reclusos passen per cinc fases abans d'adaptar-se a la seva nova vida entre reixes, un procés similar al que tenim quan es produeix la mort d'algun ésser estimat. «Començarà per la negació i la tristesa, i després patirà ira i l'agressivitat cap a si mateix», explica el psiquiatre. A continuació, «vindrà la depressió, però si és capaç de passar a la superació, acabarà en fase de resiliència», per acabar entenent que «es tracta d'una etapa de la seva vida que ha de superar per poder seguir endavant».

Per poder afrontar aquest procés sense problemes, Urdangarin comptarà amb assistència psicològica, malgrat que Fuertes destaca que aquesta és una de les principals mancances del sistema penitenciari d'Espanya. Tot i això, en cas que l'exduc de Palma sol·liciti ajuda per les vies reglamentàries, «res no impediria que Urdangarin rebés atenció psicològica privada addicional».


Comentaris

envia el comentari