Investigadors catalans descobreixen com millorar els límits d'una llei de física quàntica d'Heisenberg

Amb el mètode del científic alemany hi havia un principi d'incertesa en mesurar el senyal magnètic i han descobert la forma que la mesura sigui més precisa

Després de posar en dubte una de les lleis de física d'Einstein, un grup d'investigadors de l'Institut de Ciències Fotòniques de Castelldefels ha descobert quelcom que no recollia Heisenberg en una de les seves lleis. El científic alemany reduïa els instruments possibles per a mesurar un senyal magnètic a dispositius de ressonància magnètica, com els dels hospitals, i als rellotges atòmics, utilitzats als GPS. Amb aquest mètode, però, hi havia un principi d'incertesa en les variables mesurades, motiu pel qual han volgut estudiar-lo.

  


Així doncs, dins d'aquesta teoria de física quàntica, que descriu el món de les partícules microscòpiques, els investigadors catalans ha descobert una nova forma de mesurar aquest senyal magnètic amb més precisió, segons un article de la revista 'Nature'. Amb l'experiment que han fet a l'institut català, l'instrument utilitzat per mesurar el magnetisme ha estat una gota de dos milions d'àtoms de rubidi refredats a milionèsims de graus per sobre del zero absolut. Amb aquest mètode es pot mesurar gairebé totes les variables amb exactitud, de forma que tan sols una variable no queda del tot exacta, la qual no aporta gaire informació.Un professor de la Universitat Autònoma de Barcelona ha valorat molt positivament l'experiment d'aquests investigadors, afirmant que «és una feina important». A més, ha explicat, segons informa 'El Periódico', que «la física fa possibles coses que es consideraven impossibles: l'increment de precisió portarà a descobrir nova informació».


Comentaris

envia el comentari