IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Dos investigadors catalans renuncien als Premis Fundació Princesa de Girona pel «vistiplau explícit» de Felip a la «repressió»

Consideren que la Casa Reial ha «liquidat» la tasca de l'entitat i que ha avalat «l'onada de repressió» de l'Estat

Imatge de Bernat Ollé rebent el premi de la mà del rei Felip VI, a Girona.
Imatge de Bernat Ollé rebent el premi de la mà del rei Felip VI, a Girona. | CatalunyaDiari.cat

 

L'enginyer reusenc Bernat Ollé i l'investigador francès Romain Quidant, que fa més de quinze anys que treballa a Catalunya, han renunciat aquest dilluns als Premis Fundació Princesa de Girona (FPdGi) arran de l'actitud que ha tingut el monarca Felip VI en el conflicte entre Catalunya i Espanya. En una carta que han fet pública, els dos subratllen que la Casa Reial ha «liquidat» la tasca que l'entitat ha dut a terme durant anys per «construir ponts», i critiquen que el rei hagi donat «un vistiplau explícit» a «l'onada de repressió» que viuen les institucions catalanes, «incloent l'empresonament de líders cívics i del govern legítimament escollit pels votants catalans».

Els dos investigadors critiquen especialment el discurs del rei Felip VI del passat 3 d'octubre, perquè consideren que les paraules del monarca van «girar l'esquena» a la voluntat de milions de catalans i van «ignorar la violència policial» que es va viure l'1-O. «Creiem que el rei ha donat el vistiplau explícit a l'onada de repressió de les institucions espanyoles contra Catalunya, incloent-hi l'empresonament de líders cívics i del govern legítimament escollit pels votants catalans», asseguren a la carta.

L'enginyer reusenc i el químic francès demanen a la FPdGi que els faci arribar l'IBAN del compte bancari de l'entitat per retornar l'import dels premis, 10.000 euros, i també diuen que, molt aviat, enviaran a les oficines les escultures commemoratives que se'ls van lliurar durant l'entrega dels guardons. La carta s'acaba demanant a la FPdGi que retiri els seus noms i les seves imatges «de qualsevol comunicació, xarxa social pàgina web o documentació» que els esmenti com a premiats FPdGi o que els vinculi amb la institució. De fet, la Fundació ja ho ha fet, perquè ni Ollé ni Quidant apareixen la web —a l'apartat on es recullen els Premis any a any i els guardonats.

La carta dels dos investigadors, on renuncien als seus premis
La carta dels dos investigadors, on renuncien als seus premis | Cedida

Comentaris

envia el comentari