Els investigadors de la Vall d’Hebron descobreixen com eliminar les cèl·lules tumorals latents

Els primers fàrmacs podrien estar a punt d’aquí a uns cinc anys

Hospital de la Vall d'Hebron des de fora.
Hospital de la Vall d'Hebron des de fora | Cedida

Pas importantíssim en la investigació contra el càncer. Els investigadors de l’hospital barceloní de la Vall d’Hebron han descobert com eliminar unes cèl·lules tumorals dorments, que són les responsables directes de les resistències i les recaigudes dels càncers.

La investigació, que va començar fa uns deu anys al mateix centre d’investigació català, podria derivar i treure els seus fruits gràcies als primers fàrmacs. Tot i això, el recés serà considerable, ja que s’especula amb el fet que aquests podrien estar a punt d’aquí a uns cinc anys.

La detecció i inhibició de la proteïna TET2, clau

És la gran troballa de la recerca duta a terme pels membres de l’institut d’Oncologia de la Vall d’Hebron. La investigació, doncs, ha permès descobrir una nova diana terapèutica —es tracta del mateix factor proteínic TET2— que permet que les cèl·lules malignes provocades pels càncers es mantinguin al cos.

El que permetia aquest factor proteínic, d’altra banda, és que aquestes cèl·lules continuessin latents dins els cossos i, per raons encara desconegudes, despertaven al cap d’un temps per tornar a regenerar el tumor original.

Recreació d'una cèl·lula cancerígena
Recreació d'una cèl·lula cancerosa | GTRES

 

La detecció d'aquest, doncs, resulta quelcom clau i un nou avenç en el tractament contra el càncer

La descoberta, aplicable als tumors de còlon, mama, pulmó i melanoma

Ha estat el que ha publicat aquest dimarts, 26 de juny, la revista ‘The Journal of Clinical Investigation’. En aquest sentit, doncs, el doctor Héctor G. Palmer, relata sobre la descoberta: «Hem pogut comprovar que realment el TET2 és el taló d'Aquil·les de les cèl·lules dorments i que quan aquest factor es bloqueja amb fàrmacs, s'eliminen aquestes cèl·lules responsables de les recaigudes i també de la resistència als tractaments».

Finalment, els investigadors han comprovat que la descoberta és aplicable als tumors de còlon, mama, pulmó i melanoma, entre d'altres. 


Comentaris

envia el comentari