IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Irina, la refugiada que volen fer fora després de viure dos anys a Barcelona

Des d'Estrangeria l'avisen que, ella i la seva família, tenen quinze dies per abandonar el país

Irina és una jove de 27 anys que va arribar a Espanya fa tres anys fugint de la seva Ucraïna natal. Al seu marit el van cridar a unir-se a les files de l'exèrcit i, davant la negativa de l'home a complir aquesta ordre, es van veure obligats a fugir del país i demanar asil. La parella va demanar ajut a Espanya, que els va incloure dins el programa estatal d'acollida de refugiats i els va enviar a València. Allà, va néixer el seu fill. Deu mesos més tard, la família es va traslladar a Barcelona, on resideixen des de fa dos anys.

Com explica la noia a 'El Periódico', des que van arribar a la ciutat comtal, ella, llicenciada en psicologia, ha aconseguit feina estable en un equipament públic on imparteix classes d'educació física; i el seu marit, que té la carrera d'Administració i Direcció d'Empreses, té feina en una obra. A més, el seu nadó va a classes en una guarderia pública de la ciutat i parla una curiosa barreja de català i rus. 

Tot anava bé, fins que, el mes passat van intentar renovar la targeta vermella —el DNI dels demandants de protecció internacional— i la dona que els va atendre a Estrangeria els va donar una carta que tenia per a ells. «Ens donaven 15 dies per abandonar el país», explica Irina sobre el que posava a la missiva. Així doncs, tot i les arrels que ja havien desenvolupat a Catalunya, ara la família es veu obligada a marxar del país. A més, com que el seu marit és considerat un desertor al seu país, no poden tornar a Ucraïna perquè ell aniria directament a la presó.

De moment, Irina ha presentat un recurs per intentar quedar-se a Catalunya, tot i que reconeix que «té poques possibilitats de prosperar». Si és així, es convertiran en ciutadans il·legals i hauran d'esperar nou mesos per poder acreditar arrelament, el mètode més comú per evitar l'expulsió.


Comentaris

envia el comentari