Isabel Coixet denuncia haver estat víctima d’assetjament sexual

La directora de cinema lamenta que moltes vegades s’ha sentit discriminada per ser una dona

Isabel Coixet en una imatge d'arxiu
Isabel Coixet en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

Isabel Coixet està fent promoció de la seva darrera pel·lícula, 'Elisa y Marcela', que s'estrenarà a Netflix el 2019. En aquest context, la directora de cinema ha donat una entrevista al diari 'El Mundo' en la qual també ha parlat de les dificultats que existeixen en el món del cinema pel fet de ser una dona o de les actituds masclistes que envolten el món de la gran pantalla.

En aquest sentit, Coixet ha confessat que moltes vegades s'ha sentit discriminada pel simple fet de ser una dona. «Molts cops penso: 'D'acord, he fet moltes pel·lícules i em sento afortunada'. Però, i totes les que no he fet? Totes les que hagués pogut o començar-les abans? M'hauria agradat que les coses haguessin estat més fàcil o no haver d'aguantar comentaris... Històries d'aquestes».

Discriminada pel fet de ser dona

Per a Coixet, el món del cinema és bastant masclista i haver estat una dona li ha comportat molts contratemps: «Un fet concret. Acabo de rodar 'Elisa y Marcela' per Netflix, però vaig començar a treballar en aquesta història fa nou anys. Explicava aquesta història i gairebé es reien de mi. 'Estàs boja? Perquè faràs això?'. Em deien que no era comercial i no interessaria. Després resulta que, quan l'he pogut fer, s'estan fent moltes coses en aquest sentit. Jo l'hauria pogut fer abans... Però la pel·lícula està fet i estic contenta».

Un masclisme que, segons Coixet, va més enllà de menysprear el talent d'una persona. «He notat el masclisme en la vida en general. Sempre explico l'anècdota del primer rodatge com a directora de publicitat. Va entrar el client, que era qui pagava tot allò, i no li van dir que jo era qui ho dirigia. A sobre, jo durant la vintena n'aparentava catorze. Aleshores, l'home va dir: 'Però, com ho farà això?'. Es va referir a mi com 'això'. Són anècdotes per explicar als nets...»

Víctima d'assetjament sexual

Davant l'onada d'actrius que darrerament estan denunciant casos d'assetjament sexual en el món del cinema, la directora catalana assegura que ella també n'ha patit: «Sí, en el 99% dels casos de les dones en el dia a dia, siguin les 'kelis' o qualsevol mitjà. Sí, clar. L'altre dia em preguntava un periodista del 'New York Times' perquè no s'està denunciant a Espanya. No ho sé... Potser tenim altre mecanisme o potser hem tallat certes conductes en aquest moment».


Comentaris

envia el comentari