Isak Andic, l'home més ric de Catalunya, torna a dirigir Mango per revertir la seva situació

No fa tant, el 2012, Mango guanyava 113 milions d'euros l'any. Fonts financeres vinculades a Mango avisen que costarà tres anys més tornar a aquest nivell de rendibilitat
Isak Andic en una imatge d'arxiu. | ACN

 

Isak Andic té 64 anys i és l'home més ric de Catalunya. Ho diu 'Fortune' però és un fet innegable. A la seva edat, la major part dels catalans es jubilen. Però el president i propietari de Mango no pot. Tot i tenir més de 3.600 milions, no pot dedicar-se a «viure la vida» ni a passejar arreu del món amb el seu iot de luxe Nirvana Formentera. Tot i que li agradaria poder viure aquesta vida, irònicament Andic ha hagut de tornar a treballar a l'empresa que tantes alegries li ha donat.

El motiu: les pèrdues de Mango revelades aquesta setmana, un total de 61 milions durant el 2016 que apunten que donar-li la volta a la situació resultarà un camí dur. Andic va tornar al capdavant de l'empresa l'any passat per redreçar el rumb de la companyia. Encara que durant els primers mesos de 2017 ja es comença a notar el canvi, la veritat és que costarà més del que es pensava. Fins i tot si és certa la previsió del vicepresident, Daniel López, de que l'any que ve ja s'haurà tornat als beneficis, la veritat és que serà dur tornar al ritme al qual Andic estava acostumat.

 

La situació no és molt delicada perquè Mango compta amb recursos propis per valor de 749 milions, segons consta en la memòria de 2015. Per tant, pot assumir sense despentinar els 61 milions de pèrdues. Una altra cosa són alguns punts febles que apareixen en el comunicat. El nombre de botigues es redueix de manera dràstica en un any. Hi ha 500 menys, descendeixen fins als 2.217 punts de venda al tancament de 2016. En teoria, s'anava a compensar amb l'obertura de macrobotigues. L'any 2016 va obrir 24 establiments d'aquest estil, arribant a un total de 191 de les anomenades 'megastores'. Però a la pràctica no és així. Els metres quadrats de superfície de venda han baixat. El 2015, eren 804.515 metres quadrats, en canvi el 2016 aquests se situen en 798.000, el 0,8% menys. Pot semblar poc, però és significatiu. Els comptes de Mango no es recuperaran fins que aquesta tendència no es reverteixi.