Javier Cárdenas durant la presentació del programa 'Hora Punta' a TVE

Javer Cárdenas en el punt de mira per un nou drap brut

El presentador va rifar casa seva per ajudar a una nena que patia una estranya malaltia

La figura de  Javier Cárdenas torna a sembrar polèmica després que hagi sortit a la llum una  informació  bastant compromesa. El presentador va rifar la seva casa per poder ajudar, amb els diners que obtingués, una nena que patia una  malaltia estranya, assegura 'Eldiario.es'. Aquesta iniciativa, que sens dubte és un  bonic gest, ha acabat per amagar una realitat que compromet la imatge de Cárdenas en descobrir-se que només va donar-li una quarta part  de la recaptació.

Els fets es remunten a l'any 2016, quan va sortir a la llum la història de superació de Mara i del seu pare, Miguel Ángel Orquín, que va deixar la feina per estudiar Medicina i entendre què li succeïa a la seva filla. Va ser llavors quan es va posar en contacte amb ells per intentar  ajudar-los.

Es va posar en contacte amb el pare de la nena

El pare de Mara recorda: «Va contactar amb mi i va dir: 'Sortejaré aquesta casa que tinc perquè he de fer alguna cosa per la  humanitat'». En aquell moment la família de Mara necessitava 123.000 euros per a poder investigar la malaltia  de la seva filla i el presentador es va oferir a  rifar  la seva casa, de 69 metres quadrats situada al Pla del Penedès, a través de l'empresa Great Chance S.L, creada dos mesos abans de començar la rifa.

L'empresa en qüestió va ser creada per Alejandro Muñoz, conegut de Javier Cárdenas. El periodista va arribar a quedar-se amb el  50% de les accions, aportant 38.000 euros per a «iniciar el projecte». Una vegada que els permisos van ser concedits, es va procedir a crear una web i diversos comptes en les xarxes socials per a promocionar la rifa. De fet, ell mateix, que llavors presentava 'Hora Punta'  a TVE, es va encarregar també d'anunciar el  sorteig a través del programa.

Una participació altíssima

Gràcies a tota la publicitat es va arribar als 50.000 participants que van pagar  10 euros  per papereta. Els diners recaptats va ser més que suficient, ja que l'habitatge no arribava als 200.000 euros. Però Javier Cárdenas es va posar en contacte amb el pare de Mara per a informar-lo que no portaven recaptats ni 75.000 euros: «Em va dir: 'No arribem, però tranquil que si no ho poso de la meva  butxaca'. I l'endemà del sorteig, la Universitat el tenia ingressat» explica Miguel Ángel Orquín.

L'any 2018  l'empresa es va acabar dissolent, de fet, només va presentar comptes l'any 2016, el del sorteig i l'únic d'activitat. Es van arribar a ingressar 541.260 euros entre agost i desembre d'aquell any, la qual cosa es tradueix en 54.126 paperetes venudes, una quantitat quatre vegades superior a la  compromesa  per a la donació.

En les despeses de la societat figuren la donació  a la Universitat  per valor de 123.000 euros i 260.535 de despeses d'explotació, xifra destinada a «pagar impostos, tràmits, gestions i publicitat». Tenint en compte les despeses declarades, el benefici de l'empresa va resultar ser major als diners donats perquè Great Chance va guanyar 157.227 euros i va repartir un dividend de  60.000 euros entre els seus tres socis sent Cárdenas el major beneficiari, ja que posseïa el 50% de les accions.

Javier Cárdenas es defensa de les acusacions

El català nega haver muntat la rifa per beneficiar-se, malgrat haver estat l'amo de la meitat de la societat. «Si hagués volgut fer diners, cosa que no he fet en absolut, ho hauria fet a través d'una  fundació. M'hauria estalviat un munt» assegura i afegeix: «Vaig haver de pagar  per sortejar el meu pis. Vaig donar el meu pis i damunt vaig pagar a Hisenda» i és que Cárdenas afirma que ha hagut de pagar 70.000 euros a l'Agència Tributària, en concepte de plusvàlua del pis sortejat.

També et pot interessar...